Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Co na podzim na zahradě: Kompletní průvodce

Co na podzim na zahradě: Kompletní průvodce

Vloženo: 26. 08. 2024


Podzim je obdobím, kdy zahradníci mohou s radostí sklízet výsledky své celoroční práce, ale také je to čas na přípravy na nadcházející zimu. Aby vaše zahrada v zimě přežila v co nejlepší kondici a na jaře byla opět v plné síle, je důležité věnovat se několika klíčovým činnostem. Tento průvodce vás provede všemi důležitými kroky péče o zahradu na podzim.

podzimní zahrada

Podzimní sklizeň a uskladnění úrody 

Podzim je obdobím vrcholné sklizně na zahradě, kdy jsou brambory, kořenová zelenina, rajčata, cibule, dýně a další plodiny na vrcholu své zralosti. Je čas nejen sklízet, ale také připravit úrodu na uskladnění, aby vaše práce přinesla ovoce až do zimy. 

Před sklizní je důležité připravit sklep nebo jiné úložné prostory. Jablka ukládejte do bedýnek, aby se předešlo jejich poškození, a švestky můžete zpracovat na džem nebo uložit do škopku pro pozdější použití. Pokud plánujete destilaci, odvezte švestky rovnou do pálenice. Brokolici a květák, které ještě nevytvořily listovou růžici, chraňte netkanou folií, přičemž brokolice je obzvlášť zdravá a může chránit žaludek před vředy a rakovinou.

Při uskladnění zeleniny dbejte na to, aby byla umístěna do dobře větraných, chladných a suchých prostor. Brambory by měly být uchovávány v tmavých místnostech, kde teplota neklesá pod 4°C. Pravidelně kontrolujte úrodu, aby se předešlo hnilobě.

Nezapomeňte při sklizni odstraňovat listy a plody napadené chorobami a škůdci. Pozor, tyto zbytky nepatří do kompostu! 

Podzim je také ideální dobou pro zakládání nových záhonů s jahodníky, které vám přinesou radost v následující sezóně.

Péče o záhony 

Před příchodem prvních mrazů je důležité připravit záhony, kde budou přezimovat trvalky. Nejprve je odplevelte a rostliny přikryjte vrstvou listí, chvojí nebo pomocí vhodné textilie. Zalijte je důkladně, ale s přikrýváním choulostivých rostlin počkejte až těsně před mrazy, aby se předešlo vytvoření ideálního prostředí pro škůdce.

Po sklizni zeleniny zryjte prázdné záhony a můžete přidat kompost nebo chlévský hnůj. Někteří odborníci rytí zase nedoporučují, protože obnažená půda je vystavena dešti, sněhu a mrazům, což může vést k vyplavení živin do hlubších vrstev půdy, kde už nejsou dostupné pro rostliny. Optimálním řešením může být na podzim vysít zelené hnojení, které na záhonech zůstane přes zimu. Na jaře pak můžete tuto směs zapracovat do půdy rycími vidlemi nebo rýčem. Tento postup pomáhá udržet půdu zdravou a živiny na správném místě.

Na konci září vysévejte zeleninu určenou pro jarní sklizeň, jako jsou špenát, kozlíček (polníček), ředkvičky, kopr, petržel a mrkev. Pro podporu růstu použijte kvalitní organické hnojivo nebo hnojivo zelené. 

Péče o bylinky na podzim

Pokud chcete na zimu sušené listy meduňky, tymiánu nebo petržele, sklízejte je na konci srpna, nebo postupně v září, protože v tomto období obsahují nejvíce aromatických látek. Nikdy je nesušte na slunci; místo toho je uskladněte ve vzduchotěsných nádobách.

Vytrvalé druhy bylin, které přezimují venku, jako je máta, tymián, oregano, šalvěj a mrazuvzdorný rozmarýn, chraňte tím, že je nastelíte listím a slámou pro ochranu kořenů. Část bylinek můžete také přesadit do květináčů a pěstovat je na okně, kde budou mít chladné a světlé místo.

Levanduli do poloviny září naposledy sestřihněte. Na jaře vám zase bohatě pokvete, protože spodní části stonků stihnou do zimy obrazit a pak i dobře přezimovat.

Péče o trávník

V říjnu nebo na začátku listopadu a také hlavně podle počasí naposledy posekejte trávník. Začněte tím, že trávník posečete na mírně vyšší úroveň, obvykle okolo 5 cm, než obvykle, což pomáhá trávě lépe přežít zimu. Použijte hnojivo s vysokým obsahem draslíku, které podporuje odolnost trávníku vůči chladu a chorobám. Trávník nezapomeňte zbavit se listí a jiných nečistot, které by mohly bránit přístupu vzduchu k půdě. Případně použijte vertikutátor k odstranění staré trávy a mechu.

Vysaďte nové ovocné stromky a keře

Podzim je ideálním obdobím nejen pro sázení nových ovocných stromků a keřů, ale také pro přesazování a sázení květin a bobulovin. Půda je ještě teplá a vlhká, což poskytuje rostlinám výborné podmínky pro zakořenění. Při výsadbě vyberte kvalitní sazenice a připravte dostatečně velké jámy, přičemž dbejte na správné rozestupy mezi jednotlivými rostlinami. Po zasazení pravidelně zalévejte, ale vyvarujte se nadměrného zalévání, aby se předešlo hnilobě kořenů.

Keře rybízu, angreštu či kanadských borůvek ošetřujte proti houbovým chorobám, jako je padlí a antraknóza, aby vás v příštím roce nezaskočily. Při sázení nových keřů angreštu, rybízu, josty, jabloní, třešní, hrušní či ořešáků použijte jako hnojivo kostní moučku. Pokud ji nemáte, můžete nasypat na dno vhloubených jam krupici, která má podobné vlastnosti.

Pokud máte rakytník řešetlákový, odrůda Leikora dosahuje sklizňové zralosti v první polovině září, zatímco odrůda Hergo od poloviny září do začátku října. V tuto dobu obsahují plody rakytníku nejvíce cenných látek, především vitamínu C.

Stříhání a prořezávání rostlin, keřů a stromů

Prořezávání je důležitou součástí péče o zahradu a pomáhá rostlinám lépe přežít zimu a podpořit jejich zdravý růst v následující sezóně. Při stříhání odstraňte všechny mrtvé nebo nemocné větve

U ovocných stromů a také keřů, jako jsou rybíz nebo angrešt, provádějte řez na začátku podzimu. Na podzim je také dobré stříhat růže a případně i trvalky a keře, které zežloutly a jejich stonky se ohnuly k zemi. Keře a křoviny můžete zkrátit až na čtvrtinu jejich velikosti, ale vždy se řiďte pokyny specifickými pro jednotlivé rostliny, které naleznete například na štítku u rostlin nebo na internetu. Živé ploty lze opatrně prořezat, ale vyhněte se velkým zásahům, protože vzniklé otvory přes zimu nezarostou a plot může vypadat neupraveně.

Je také důležité odstranit všechny nemocné části rostlin. Pokud máte nemocné nebo uschlé stromy a keře, je nejlepší je vykopat i s kořeny. Při podzimním stříhání buďte opatrní – pokud si nejste jisti, raději nechte výraznější zásahy na jaro. Otevřené rány na keřích se přes podzim a zimu nemusí uzdravit a mohou rostlinám škodit.

Péče o zahradní domky a další dřevostavby

Jak správně ochránit zahradní dřevostavby před dlouhou zimou? Podzim je ideální období pro důkladnou kontrolu a podzimní údržbu zahradních domků a dřevostaveb, než přijdou chladné zimní měsíce. Tato údržba nejenže přispívá k dlouhé životnosti vašich konstrukcí, ale také zabraňuje vzniku větších problémů v budoucnu.

Začněte tím, že pečlivě zkontrolujete střechu na přítomnost prasklin, poškozených šindelů nebo jiných známek opotřebení. Při zjištění jakýchkoliv problémů je důležité je co nejdříve opravit, aby se zabránilo pronikání vody a vzniku dalších škod. 

Dále se zaměřte na fasádu. Zkontrolujte, zda nejsou na dřevěné části známky hniloby, plísní nebo škůdců. Pokud objevíte praskliny nebo odchlíplé části nátěru, je vhodné provést opravy. 

Dřevěné konstrukce by měly být pravidelně natírány kvalitními ochrannými nátěry, které odolávají vlivům počasí a chrání dřevo před vlhkostí a škůdci. Na podzim je ideální čas na aplikaci nového nátěru, protože suché a chladnější počasí zajišťuje optimální podmínky pro schnutí.

Nezapomeňte také na okna a dveře. Zkontrolujte těsnění a zamezte vzniku průvanů, které mohou v zimě přispět k nežádoucímu úniku tepla a zvýšení nákladů na vytápění. Pokud zjistíte, že těsnění je poškozené nebo opotřebované, vyměňte je za nové.

Pokud máte v zahradním domku nebo dřevostavbě instalované elektrické zařízení nebo vodovodní systémy, proveďte jejich kontrolu a údržbu. Ujistěte se, že všechny elektroinstalace jsou v pořádku a že vodovodní potrubí je dobře izolováno, aby se předešlo jejich zamrznutí během zimních měsíců.

Nakonec věnujte pozornost okolí vašeho domku. Ujistěte se, že okolní terén je správně odvodněný, aby se předešlo hromadění vody kolem základů, což může vést k jejich poškození.

Jak pečovat o okapy dřevostavby?

Zaměřte se i na okapy, které jsou vhodné i na zahradní domky. Na 10 metrů okapového žlabu se zmrzlou vodou a rampouchy v délce 50 cm působí váha až půl tuny. Systémy zpevňující úchyty žlabů vyztuží okap po celé délce. Pro zpevnění podokapního žlabu zvolte zpevňující úchyt žlabu a zdvojené háky. Můžete také zapustit okapový systém níž, tedy pod úroveň dráhy sjíždějícího sněhu. Na zimu se dá okap i sundat, jako v horských oblastech. Technologie stavebnicového systému umožňuje okapy snadno sestavit i demontovat.

Jak ošetřit střechu

Můžete si vybrat z více typů sněhových zachytávačů, jako jsou trubkové, tyčové a deskové sněhové zábrany v podobě kovového roštu nebo perforované desky. Mohou mít tvar výstupků, které lehce roztrhají nános sněhu na menší kusy. Do speciálních háků se vkládá dřevěná kulatina nebo rozrážeče sněhu i speciální tašky s výstupky. Menší kusy sněhu padající ze střechy nepředstavují tak velké nebezpečí úrazu. Dejte si pozor i na zahradní domky na nářadí. I z malé střechy může spadnout velký kus zmrzlého sněhu. 

Přizpůsobte ochranu střechy

Zjistěte si, v jakém sněhovém pásmu leží váš domek. Tyto informace najdete ve sněhové mapě. Přihlédněte k délce střechy od okapu k hřebeni, ale i k jejímu sklonu. Čím je střecha delší, tím více sněhu bude působit na sněhovou zábranu nad okapem. Čím je větší sklon střechy, tím je sněhem vyvinutý i větší kinetický nápor na zábranu. Můžete je použít v několika řadách a rozložit váhu sněhu po dvou až čtyřech metrech na celou délku střechy. Situaci můžete konzultovat s projektantem nebo s výrobcem střešní krytiny. U starších domků se můžete poradit i se statikem. 

Zkontrolujte izolaci střechy a protizámrazové systémy

Pokud dochází k zamrznutí vody u okapové hrany, zkontrolujte, zda je dostatečně zatepleno podkroví. Jinak teplo projde přes nedostatečnou izolaci a sníh bude tát, i když je venku silný mráz. Instalace protizámrazových systémů je úsporným řešením pro temperování okapů a šikmých střech. Můžete se inspirovat i Švédskem. Tam se osazují svodové roury směrem od fasády falcem. Pokud svodová roura při rozpínání ledu praskne, nebude vám zatékat na fasádu. Péči si zaslouží i pergola nebo altán nebo přístřešek na auto.

Ochrana a údržba zahradního nářadí

Na konci sezóny je důležité zaměřit se na údržbu zahradního nářadí, aby vám sloužilo dlouho a efektivně. Začněte tím, že důkladně očistíte nářadí od zbytků rostlin a zeminy, což pomůže předejít vzniku rzi a dalších problémů. Ostré části, jako jsou nože a nůžky, pečlivě naostřete, aby zůstaly účinné. Dřevěné rukojeti ošetřete kvalitním olejem, který pomůže zabránit jejich praskání a opotřebení. 

Zimní příprava zahradního jezírka

Pokud máte na zahradě jezírko, je důležité ho připravit na zimní období. Odstraňte z jezírka listí a jiné nečistoty, které by mohly zhoršit kvalitu vody a způsobit problémy s vodními rostlinami. Pokud máte ryby, ujistěte se, že jezírko má dostatečně hlubokou část, kde se ryby mohou schovat před mrazem. 

Máte na zahradě bazén? Nezapomeňte jej správně zazimovat.

Založení a údržba kompostu

Sklidili jste mnoho zeleniny a ovoce? Tak v tom případě máte dostatek organických materiálů, které můžete přidat do vašeho kompostu. Vložte do kompostéru zbytky z vaší zahrady, jako jsou listí, větvičky, a organické zbytky z kuchyně. Ujistěte se, že máte správnou rovnováhu mezi zeleným a hnědým materiálem. Kompost pravidelně otáčejte, aby se zajistil rovnoměrný rozklad.

Chcete si založit kompost, ale nevíte si rady? Kompostér je výborné řešení pro všechny typy zahrady. Jak vybrat kvalitní kompostér? Poradíme vám!

Kontrola a údržba zavlažovacího systému

Podzim je také vhodný čas na kontrolu a údržbu zavlažovacího systému, abyste se ujistili, že bude v dobrém stavu na začátku nové sezóny. Zkontrolujte hadice, spojky a zalévací systém, zda nejsou poškozené. Před mrazem vypusťte vodu z hadic a zavlažovacích trubek, aby nedošlo k jejich prasknutí.

Ochrana zvířat a ptáků

Nezapomeňte také na ochranu místních zvířat a ptáků, kteří na vaší zahradě přebývají. Nainstalujte krmítka pro ptáky a naplňte je semínky, které ptáci mohou potřebovat v zimě. Můžete také zajistit, aby v zahradě zůstaly úkryty například z listí, kde se zvířata mohou schovat před zimními mrazy.

Údržba a obnova zahradního osvětlení

Pokud máte na zahradě venkovní osvětlení na terase, zkontrolujte, zda vše funguje správně a zda nejsou potřeba žádné opravy. Ujistěte se, že jsou světla čistá a že všechny žárovky fungují. V případě potřeby vyměňte poškozené nebo nefunkční části.

Plánování a příprava nových projektů

Podzim a následně zima je skvělým obdobím pro plánování nových projektů na zahradě. Zamyslete se nad tím, co byste chtěli v příští sezóně změnit nebo přidat. Můžete naplánovat nové záhony, zahradní stavby jako jsou zahradní domky k relaxaci, zahradní domky na nářadí, pergoly a altány, terasy nebo jiné vylepšení v podobně přístřešku pro auto nebo případně dřevníku pro palivové dřevo na zimu. Vytvořte nákres zahrady a určete, které rostliny a květiny budete chtít zasít nebo přesadit na jaře.

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube