Košík je prázdný
» » Jak se zbavit krtka na zahradě?

Jak se zbavit krtka na zahradě?

Vloženo: 22. 05. 2021


Přítomnost krtka na zahradě poznáte snadno. Nechává za sebou malé kopečky hlíny. Není nebezpečný, ale pokud chcete mít anglický trávník, radost vám jeho návštěva neudělá. Poradíme vám, jak ho jednoduše vyplašíte. 

Seznamte se s krtkem 

Patří do kmene strunatců, podkmene obratlovců a třídy savců. Je to menší hmyzožravec, který dorůstá velikosti přibližně 12 cm. Žije na polích, loukách a také zahradách. Jeho přítomnost poznáte snadno. Na povrchu trávy a záhonu se vám začnou objevovat malé hliněné kopečky, takzvané krtince

Krtek žije několik desítek centimetrů pod zemí, kde si vytváří chodby. Živí se především hmyzími larvami, brouky, žábami, myšmi, ještěrkami nebo žížalami. Každý den sní tolik potravy, kolik sám váží.

Jak se zbavit krtka

Krtek je chráněný zákonem 

Chcete se zbavit krtka, který se vám vloudil na zahradu? Pak byste měli vědět, že je chráněný zákonem a jeho likvidace nebo jakýkoliv způsob hubení je přísně zakázáno. V případě zabití krtka vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Jeho likvidace je navíc naprosto zbytečná. Krtek může být i prospěšný. Kypří půdu a požírá hmyz. 

Plašení krtka

Krtka lehce vyplašíte. Poradíme vám pár tipů, jak na něj:

  • Pravidelně sekejte trávu. Krtek nemá rád hluk. 
  • Odklízejte spadlé plody ze stromů, abyste krtkům zbytečně nepřipravovali hostinu.
  • Nenechávejte na zahradě neudržované komposty, kam by se krtek mohl schovat. 

 

Mezi další způsoby, jak se zbavit krtka, patří například:

Rostliny, které krtkům nevoní

Krtek sice nevidí, ale má velmi dobře vyvinutý sluch a čich. Proto záhony osázejte rostlinami, které krtkovi nevonní. Patří mezi ně afrikáty, pryšec, aksamitník nebo česnek. Vemte si na pomoc také citronovou kůru, zelené listy ořešáku, psí a kočičí srst nebo hadr namočený v benzínu. 

Odpuzovače na krtka 

Na trhu sežene různé druhy odpuzovačů, které fungují na bázi ultrazvukových vln. Nemusíte se bát, pro člověka i domácí zvířata jsou neslyšitelná. Vadí pouze drobným hlodavcům, tedy i krtkům. Je důležité, aby byly tyto odpuzovače vodotěsné, protože dodatečné balení do igelitových sáčků snižuje jejich účinnost. 

Pasti na krtka

Pokud se rozhodnete pořídit past na krtka, zvolte takovou, která ho nezabije. Jedná se například o trubku, do které krtek vleze a zapadnou za ním dvířka. Alespoň jednou denně past kontrolujte a chyceného krtka odneste ze zahrady

Počkejte si na něj

Na krtka si můžete také počkat. Krtek nejčastěji hrabe své chodbičky a krtince v ranních hodinách. Jakmile uvidíte, že se dere na povrch, opatrně ho podeberte na lopatu, vložte například do kbelíku a odneste daleko ze zahrady. Pozor, ať mu neublížíte. 

Přirozený predátor 

Přirozeným predátorem krtka je pes nebo kočka. Především kočky mají dobré lovecké schopnosti. Přirození predátoři udržují v přírodě harmonii. Proto zvířecí říši nechte, ať si poradí sama. 

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube