Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak se zbavit pařezů na zahradě? Zvládnete to snadno

Jak se zbavit pařezů na zahradě? Zvládnete to snadno

Vloženo: 11. 09. 2020


Pokáceli jste strom, který vám z nějakého důvodu překážel na zahradě. Co ale teď s pařezem? Existuje mnoho variant, jak se pařezu na zahradě zbavit a vytvořit si tak více prostoru k jiným činnostem. Nabízí se řada postupů chemických, mechanických a biologických.

Chemická cesta odstranění pařezu

Nejjednodušší cesta je chemická. Potřebujete k ní přípravek na bázi ledku zvaný Pařezník. Tento poeticky pojmenovaný přípravek se do pařezu dodává skrze několik navrtaných děr. Ty by měly být hluboké asi 20 cm a široké asi 2 cm. Dvě takovéto díry spojíte ještě boční dírou vedenou šikmo z boku a spojující tyto otvory. Takovýchto útvarů můžete do pařezu navrtat několik. Do každého otvoru nasypejte 100 g přípravku a zalejete teplou vodou. Teplou vodu pak dolévejte do otvorů měsíc (až 6 týdnů podle potřeby). Pařez chraňte před nadměrným deštěm, aby se chemikálie nevyplavila. Alternativně se jako “babská rada” namísto ledku používá sůl, která se do otvorů v pařezu sype a zalévá i několik let, než dřevo ztrouchniví a rozpadne se.

Výše uvedený postup platí pro již mrtvé pařezy. Je také možné je vypálit. 6 týdnů po použití přípravku Pařezník můžete vypálit pařez dvěma způsoby. Buďto okolo pařezu umístíte kovový sud beze dna, v němž rozděláte oheň, nebo můžete otvory vylévat další 4 týdny tekutým podpalovačem a poté zapálit. Pařez pak vyhoří až do kořenů.

POZOR! Metodě vypalování se vyhýbejte v létě, zvláště ve velmi parných dnech, kdy můžete nechtěně zapálit více, než jste ve skutečnosti zapálit chtěli. Podzemní oheň se velmi obtížně zháší.

Pokud je pařez ještě živý, je předtím nutné použití totálního herbicidu, aby se kořeny umrtvily. Výše uvedený postup funguje na zbavení se pařezu o průměru 30 cm. Pokud je pařez větší, je potřeba použít víc přípravu a navrtat více otvorů.

Jak se zbavit pařezu

Kučování pařezu

Náročnější, avšak ekologičtější variantou, je použití fyzické síly. Budete potřebovat rýč, lopatu, sekeru, motyku, menší lopatku, ruční pilku, kolečka na odvezení hlíny a další pár rukou navíc. Dokola pařezu vyryjte jámu s poloměrem asi 50 cm. Poté co narazíte na boční kořeny, kopejte a vyjímejte veškerou hlínu stranou. Bude se vám pak hodit k zasypání díry. Snažte se uvolnit co nejvíce kořenů, ať už vyhrabáním, nebo jejich přetnutím. Až to bude možné, zkuste pařez vyviklat. Každý kousek kořene zapuštěný do země vám tuto činnost znemožní. Po vyjmutí pařezu jámu zasypte hlínou, kterou máte v kolečkách a postupně ji přidávejte časem, až začne zemina sléhat. Pokud nechcete díru zasypávat, můžete v ní vytvořit zahradní jezírko.

Výsadba dřevokazných hub

Nejjednodušší, nejekologičtější a nejužitečnější variantou je využít pařez k pěstování hub. Je to velice mírumilovná cesta v souladu s přirozeným řádem, protože spojíte příjemné s užitečným. Na umírajícím pařezu můžete pěstovat totiž i jedlé houby, které zásadním způsobem pomáhají lidskému zdraví, jako je například šitake, hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Dřevo tak může rodit ještě několik let, pokud jej dostatečně zavlhčujeme. Pařez ze starého stromu, hluboce zakořeněného, dokáže vlhkost dodávat až do poslední chvíle. Houba přitom pařez pomalu zabíjí a rozkládá, neboť je živa z jeho přirozené hniloby.

Dřevokazná houba

Jak nasadit dřevokaznou houbu? 

Násadu do pařezu vkládejte asi měsíc nebo dva od pokácení stromu, ideálně v období dubna nebo května. Vkládá se například kolíčková násada, a to skrze špalíčky o průměru cca 1,5 cm, které se vkládají do otvorů přibližně 2 cm hlubokých, vyvrtaných v pařezu ze strany, . kde byl proveden řez. Po obvodu pařezu můžete zase do dřeva vyvrtat otvory, kam se vloží zrnitá násada (peletky nebo zrna pšenice prorostlá mycelii hlívy nebo jiné houby) a klinky se pak zatlučou dovnitř. Ještě existuje varianta, kdy se houby vypěstují v pytli se substrátem. Ten se pak položí na pařez a zasype zeminou. Dřevokazné houby pracují intenzivně, avšak velmi pomalu. S odstraněním pařezu počítejte až v řádu let.

Sami znáte svoji zahradu nejlépe, víte, jaká varianta nejlépe bude vyhovovat vám a vaší zahradě. Doporučujeme ale chemii využívat jako nejkrajnější řešení. Pokud vám pařez zásadním způsobem nepřekáží, není ani nutné jej likvidovat. Je možné jej využívat jako místo k sezení nebo jej osázet květinami. Pokud však pařez odstraníte, prostor můžete využít k postavení zahradního altánu nebo fóliovníku k pěstování zeleniny.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube