Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak postavit zahradní jezírko svépomocí?

Jak postavit zahradní jezírko svépomocí?

Vloženo: 17. 06. 2020


Výběr místa pro zahradní jezírko je velmi důležitý. Mělo by na něj svítit slunce po dobu 4 až 6 hodin a je třeba jej umístit mimo stromy, aby do něj nepadalo listí. Velmi důležitá je i jeho údržba.

Pokud si právě plánujete ozdobit svou zahradu pěkným zahradním jezírkem a rozhodli jste si jej vybudovat sami, poradíme vám, jak si to usnadnit a nedělat chyby. Zahradní jezírko je stejně jako třeba altán nebo pergola velmi dobrý způsob, jak si zkrášlit svou zahradu a okolí rodinného domu, chaty či chalupy. Zahradní jezírko je velmi krásnou ozdobou zahrady, vyžaduje však dost práce při jeho stavbě a pravidelnou péči při jeho údržbě. Výsledek ale určitě stojí za to.

Místo pro zahradní jezírko

Výběr místa je velmi důležitý. Je třeba eliminovat padající listí do vody z okolních stromů, a pokud v něm máme ryby, doporučená doba, kdy na má na zahradní jezírko svítit slunce je asi 6 hodin. Nejlepší je tedy se stromům raději vyhnout a kromě spadlého listí do vody vyloučit i možné poškození stromů dna zahradního jezírka jejich kořeny. Po správném výběru místa je třeba určit velikost a tvar. Naznačit si obrys pro vyhloubení jámy a položení fólie či plastové nádrže. Vyznačte si nejprve obrys zahradního jezírka pomocí kamínků, písku, barevným sprejem, či provazem a kolíky. Vyznačte si raději rovnou i jednotlivé hloubky jezírka, aby se vám mnohem lépe hloubily.

Než začneme stavět

Hotové plastové nádrže je třeba dobře usadit, aby nepraskly. Fólie by měly být odolné vůči UV paprskům, nízké teplotě a bez chemických látek. Pokud je jezírko velké, svaření dílů fólie nechte na odbornících. Hloubka jezírka má být minimálně 1 m, aby voda v zimě nezamrzla. Pokud nelze zajistit jezírku poloviční stín, vysaďte kolem něj neopadavé stromy a hladinu pokryjte lekníny. Po naznačení tvaru jezírka ve zvoleném tvaru vytvořte jámu. Zahradní jezírko může být koupací nebo jen okrasné. Podle toho vybírejte filtry a filtrační zařízení. Rostliny a rybičky do zahradního jezírka mu dodají krásný vzhled a vytvoří z něj určitý biosystém.

Stavba zahradního jezírka

V nejhlubším místě jezírka přidejte 25 cm pro snadné umístění sacího koše čerpadla. Jámu vyčistěte od kamenů i kořenů a nasypte 10 cm vrstvu písku. Okraje a zóny zakončete lemem bránícím sjíždění písku, kamenů a rostlin do nižších vrstev. Na písek dejte ochrannou geotextilii proti protržení folie. Kolem jezírka vybudujte 15 cm hluboký příkop. Kapilární uzávěra zabrání sklouznutí fólie dovnitř. Fólie má přesahovat 50 cm. Při pokládce je pružnější a elastičtější, když je teplo. Důležité je čerpadlo s filtrací. Dno v nejhlubší části pokryjte 1 cm vrstvou jemného štěrku či písku a napusťte vodu do nejhlubší části. Osázejte jezírko vodními rostlinami v košících, květináčích nebo použijte sázecí kapsy zatížené kameny a dopusťte vodu.

Dokončení jezírka

V místě terasovitých stupňů překryjte dno pískem ve vrstvě 5 až 10 cm. Šikmé břehy vyložte valouny a oblázky. K zakrytí okrajů fólie použijte štěrk a kameny. Dopusťte vodu, kal nechte usadit a zapojte čerpadlo. To dá do pohybu vodní hladinu. Můžete použít i vodotrysky, zavést potůček a přepad s vodopádem.

Jak se zbavit řas v jezírku

Proti řasám pomáhá písková filtrace, polostín, čištění vody od listí i UV lampa. Koupit lze i přípravky neškodné pro rostliny a ryby. Před aplikací chemie čerpadlo vypneme, přípravek by zahubil prospěšné mikroorganismy ve filtru. Voda bude mléčná, bělošedá a dojde k vločkování po dobu 4 až 6 hodin. Na dně se vysráží zelenošedý kal, který vysajeme bazénovým vysavačem nebo vybereme jemnou síťkou. Při pravidelné údržbě budeme mít zahradní jezírko stále v dobrém stavu.

Jak vybrat filtraci do jezírka

Nejlepší jsou velkokapacitní filtry s UV lampou a úměrnou silou čerpadla v poměru s průtokem. Ve velkých filtrech se množí filtrační bakterie, které proměňují hnijící nečistoty v takové, které neškodí rybám a životu v jezírku obecně. UV lampa zase zabíjí nežádoucí zárodky. Její výkon by měl být asi 3 W na každých 1000 l vodní kapacity. 

Filtr by měl objem jezírka přečistit asi za dvě hodiny. Jezírko o velikosti 10 m3 tedy potřebuje čerpadlo o výkonu alespoň 5000 l/h. Aby filtrace byla účinná, nezapomeňte občas vyčistit jezírko manuálně, hlavně od větví, listí a dalších větších nečistot.

Netlakové průtokové filtry fungují na přirozenější bázi. Jsou to velké nádoby naplněné filtračním materiálem. Netlakové biofiltry musí být umístěny nad hladinou jezírka, vedle něj, voda pak stéká zpět do jezírka díky gravitaci. Využívají se tam, kde je v provozu kaskáda nebo vodopád. Vhodné jsou do jezírek o ploše nad 10 m3, které jsou osázeny větším množstvím ryb. Průtokové filtry mají objem nad 100 litrů a jedná se často o řadu několika komor s odlišnými materiály. Důležité jsou filtrační bakterie, které proces čištění vody urychlují. Údržba filtru probíhá jednoduše manuálně: filtrace se otevře a filtrační materiál ručně očistí. 

Tlaková filtrace bývá umístěna v úrovni hladiny jezírka. Většinou se vykope díra vedle jezírka a do ní se filtrace umístí. Využívá se u menších jezírek s menším množstvím ryb nebo bez ryb. Mívají většinou objem  kolo 50 m3. . Menší tlakové filtry se udržují manuálně, poloautomatické filtry mají kličku, kterou se uvede do pohybu houba, jež následně otře filtry a pak se jen vypustí nečistoty. Automatické filtry k vyčištění potřebují jen vaše stisknutí tlačítka.

Komorová filtrace pro velká jezírka je velká vana s více komorami s filtračním materiálem, která se zakopává pod zem. Jsou mnohem náročnější na instalaci. 

Jak zjistit velikost jezírka

Nejjednodušší možností je odečíst stav vodoměru před napuštěním a po něm. Pokud tuto možnost už nemáte, objem jezírka se počítá jednoduchým vzorcem pro výpočet kvádru (a × b × c) a odečte se přibližně jedna třetina kvůli mělčinám. Pro určení potřebného denního výkonu čerpadla vynásobte výsledné číslo pětkrát. Pokud objem jezírka neznáte a nejste si jistí, zda jej budete osazovat rybami, raději pořiďte filtr výkonnější, než je váš odhad.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube