Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak na údržbu bazénu, aby zůstal přes léto čistý?

Jak na údržbu bazénu, aby zůstal přes léto čistý?

Vloženo: 21. 07. 2024


Bazén je oázou klidu a zábavy během letních měsíců. Jak efektivně udržovat bazén čistý po celé léto? To je otázka, která trápí mnoho majitelů bazénů. Správná údržba bazénu je klíčová pro udržení čisté a osvěžující vody. V našem článku najdete užitečné rady a tipy, jak se o váš bazén správně starat, aby zůstal čistý, průzračný a bezpečný pro všechny uživatele po celé léto.

Údržba bazénu

Údržba bazénu: Klíč k čisté a zdravotně bezpečné vodě

Pouhým napuštěním vody naše starost o bazén nekončí. Kvalitu vody v bazénu totiž ovlivňuje po celou koupací sezónu mnoho faktorů. Kromě různých listů, větviček a pylů ze stromů, keřů i květů vám do vašeho bazénu může zavítat také mnoho nezvaných návštěvníků, na které může být vaše filtrace krátká. Péče o bazénovou vodu ale není složitá, pokud na ni nezapomínáte. 

TIP: Chcete si pořídit bazén na zahradu, ale nevíte, na co se zaměřit před koupí bazénu?

Pečlivá a pravidelná údržba vám přinese průzračně čistou vodu, a to i v případě, že jde o bazén vnitřní. Na stěnách i na dně se objevují usazeniny, o které se postará vhodně zvolená bazénová chemie. Ta nejenže zajistí čistou vodu, ale zejména její zdravotní nezávadnost. Cílem je zbavit vodu mikroorganismů a eliminovat růst řas. Na to slouží chlorové tablety, které jsou vhodné pro celosezónní dezinfekci a údržbu bazénu.

TIP: Chemické přípravky na bazén je nutné používat v souladu s předepsanými dávkovacími tabulkami a pokyny výrobce. Doporučuje se také používat ochranné rukavice při manipulaci s chemickými přípravky pro bazén.

Základní péče o bazén: Jak udržet vodu čistou a bezpečnou

Údržba bazénu je nezbytná pro udržení vody čisté, průzračné a bezpečné pro plavání. Správná údržba zahrnuje pravidelné kontroly pH a chloru, odstraňování nečistot a případné použití chemických přípravků na úpravu vody. Důkladné čištění filtrů a pravidelné vysávání dna bazénu jsou rovněž důležité pro zachování kvality vody. 

TIP: Máte bazén a nevíte, kam na zimu zazimovat bazén a případně uložit potřebné věci? Zahradní domky jsou ideální volbou, nabízejí dostatek prostoru jak na zazimování bazénu, tak na uložení potřebných doplňků i přes léto.

Pravidelná kontrola a doplňování vody

Bazénová voda se může během sezóny odpařovat, což vede k nutnosti jejího doplnění. Při doplňování vody dbejte na to, aby byla kvalitní a nezvyšovala obsah minerálů nebo nečistot v bazénu. Pravidelně kontrolujte také hladinu vody, která by měla být v optimální výšce pro správnou funkci filtračního systému.

Efektivní čištění povrchu bazénu, stěn a dna

Mechanické čištění povrchu bazénu by mělo být prováděno pravidelně. Síťka na bazén je účinným nástrojem pro zachycení různých nečistot, jako jsou listí, hmyz, tráva nebo jiné drobné předměty, které by se mohly dostat do bazénové vody. Používejte kartáč na bazénové stěny a podlahu k odstranění případného sedimentu a řas. Doplňte to o pravidelné vysávání bazénu, abyste odstranili větší nečistoty, které se mohou postupně usadit na dně. Automatické bazénové vysavače mohou značně usnadnit práci a zajistit důkladnější čištění. Nezapomeňte také na skimmer, který umí automaticky plavající nečistoty odstranit. 

Výhody používání krytu na bazén

Používání krytu bazénu může výrazně snížit množství nečistot ve vodě, které se dostávají do bazénové vody, jako je například listí, prach nebo jiné nečistoty. Tím usnadňuje údržbu bazénu a zároveň snižuje potřebu chemického ošetření vody. Díky krytu se voda udržuje čistší, méně se odpařuje a je déle průzračná, což zlepšuje celkovou kvalitu vody a zážitek z koupání. 

Správné udržování pH vody

Hodnota pH je měřítkem kyselosti nebo zásaditosti vody a pohybuje se v rozmezí od 0 do 14. Hodnoty pod 7 označují kyselou reakci, naopak nad 7 zásaditou. Ideální hodnota pH pro bazénovou vodu je obvykle mezi 7,2 a 7,6 pH. Pravidelná kontrola a úprava pH je klíčová pro udržení čisté a zdravé vody v bazénu. Nesprávná hodnota pH může vést k problémům jako je růst řas nebo dráždění očí a kůže u plavců

Pro úpravu pH v bazénu existuje široká škála přípravků. Například přípravky na bázi kyseliny sírové (pH-) snižují hodnotu pH, zatímco přípravky na bázi uhličitanu sodného (pH+) ji zvyšují. Před použitím jakéhokoli přípravku je důležité dodržovat doporučení výrobce a případně konzultovat s odborníkem na údržbu bazénu. Přípravky Savo pH+ a Savo pH- jsou vhodnou variantou. Přípravek jen rozpustíte v nádobě s vodou a nalijete do bazénu.

Filtrace: Srdce údržby bazénu

Filtrace vody je klíčová pro udržení čisté vody v bazénu. Filtrační systém by měl být zapnutý alespoň 8 až 12 hodin denně, ideálně v noci, kdy je bazén nepoužíván. Ujistěte se, že filtr pracuje správně a je čistý. Pravidelně čistěte filtrační systém podle pokynů výrobce. To zahrnuje ruční čištění filtru nebo zpětné proplachování (backwashing) podle potřeby.

Jak účinně bojovat proti růstu a množení řas v bazénu?

Jakmile se do vody dostane prach, vítr a déšť, snadno se vám mohou do vody dostat spory řas, které se pak mohou začít množit. Jakmile zjistíte, že se řasám ve vašem bazénu zalíbilo, je třeba okamžitě zasáhnout. Řasy mohou způsobit nejen zažívací problémy, ale i kožní reakce a spustit projevy různých alergií a nemocí. Je třeba zvýšit koncentraci chloru, který řasy a veškeré mikroorganismy spolehlivě zahubí a zabrání jejich dalšímu růstu a rozmnožení.

Pozor na barvu vody!

Pokud je přes veškeré úsilí voda zelená, bílá, hnědá či kalná, nebo dokonce nepříjemně zapáchá, může to mít několik příčin. Důvodem mohou být drobné nečistoty v bazénu nebo vysoký obsah minerálů či nesprávné, konkrétně vysoké pH vody. Nejprve změřte hodnotu pH vody v bazénu. Pokud je pH v normě, zkuste zvýšit koncentraci chloru a nechte filtraci běžet nepřetržitě po dobu 24 hodin.  

Zelená voda v bazénu obvykle signalizuje růst řas. Tento jev může být způsoben poruchou filtru, nedostatečnou údržbou nebo nesprávně nastavenou hodnotou pH vody. V případě vysokého znečištění je důležité provést důkladné čištění a aplikovat případně vhodné chemické prostředky na odstranění řas.

Mléčná voda v bazénu naznačuje, že hodnota pH je pravděpodobně příliš vysoká. Tento stav může vést ke srážení minerálů, jako je vápník, což může způsobit zakalení vody. Je vhodné upravit hodnotu pH a případně provést úpravu vody, aby byla opět průzračná a zdravá pro koupání.

Hnědá voda v bazénu obvykle signalizuje přítomnost usazenin mědi nebo železa. Tento jev často nastává, pokud je bazén napouštěný vodou ze studny obsahující vyšší koncentrace těchto kovů. Je důležité sledovat a kontrolovat kvalitu napouštěné vody a případně zvážit použití filtrů nebo chemických přípravků pro úpravu vody.

TIP: Pokud máte po koupání podrážděné oči nebo kůži, může to být způsobeno nevhodnými hodnotami pH nebo nedostatečnou úrovní chloru v bazénu. 

Jak na drobné nečistoty?

Problémy s vodou také mohou způsobovat drobné nečistoty. Chlor zničí vše živé ve vodě a filtrace následně odstraní nečistoty, ale postará se pouze o částice větší než 15 mikronů. 

Drobné nečistoty lze účinně redukovat pomocí přípravků Vločkovač a Projasňovač. Tyto přípravky slouží pro vysrážení nečistot a také zákalu vody v bazénu. Tzv. obalí nečistoty a vytvoří z nich větší shluky, které pak filtrace snadno zachytí. Některé nečistoty se usadí na dně bazénu a lze je pohodlně vysát. 

Křišťálově průzračná voda díky modré skalice

Modrá skalice, známá také jako síran měďnatý (síran měďnatý, CuSO4.5H2O), obsahuje 25 % mědi. Například 4 g skalice obsahuje 1 g mědi, což je ekonomický a účinný způsob, jak přidat měďnaté ionty do bazénové vody. Měď se osvědčuje jako účinný biocid, který potlačuje růst nežádoucích organismů, včetně řas. Na rozdíl od chloru, který má s rostoucím množstvím řas problémy, je měď efektivní i v nižších koncentracích, což je praktické a bezpečné pro lidské zdraví. Doporučená koncentrace mědi je obvykle 1 až 2 mg/l, což odpovídá 4 až 8 mg/l modré skalice, tedy množství 4 až 8 g na kubický metr vody. Měď je však nejlepší používat ve formě modré skalice, nikoli samostatně!

Modrá skalice má široké využití a spolehlivě působí proti výskytu řas. Dávkování modré skalice pro zničení řas je obvykle přibližně 5 g na 1 m³ vody, ale je důležité dodržovat doporučení výrobce a zajistit, aby koncentrace mědi zůstala v bezpečných mezích. Správné množství modré skalice v bazénu podpoří i pravidelnost její aplikace. 

TIP: Modrou skalici je dobré použít již jako prevenci proti vzniku řas v intervalu 2 až 3 týdnů. Na začátku sezony můžete na 1 m³ vody použít až 7 g modré skalice. Za kilogram modré skalice zaplatíte asi 200 korun, což je velmi výhodná cena.

Skalici nejdříve smíchejte v kbelíku s vodou a dokonale ji rozpusťte. Poté spusťte filtraci a nalijte roztok do bazénu. Důkladná filtrace pak musí probíhat po dobu 24 hodin. Výsledkem bude křišťálově průzračná voda, která vám často vydrží během celého léta. Podle potřeby pak můžete přidat i chlorové tablety. Hodnota chloru včetně pH se kontroluje minimálně jednou týdně, někdy i častěji a podle zjištěných výsledků se voda může upravit.

Použití kyseliny solné pro snížení pH

Pro snížení pH vody z alkalického na kyselé lze použít 31% kyselinu chlorovodíkovou (solnou) - HCl. Pro snížení pH o 1,0 bod v bazénu o objemu 40 m³ je zapotřebí přidat 2 litry kyseliny chlorovodíkové. Postup aplikace je podobný jako u modré skalice: kyselinu nejprve důkladně rozřeďte ve vodě v kbelíku. Na každých 15 litrů vody přidejte 1 litr kyseliny. Celkově budete potřebovat 2 kbelíky o objemu 15 litrů s 1 litrem kyseliny chlorovodíkové. Po přidání 30 litrů roztoku do bazénu nechte běžet filtraci nepřetržitě po dobu 24 hodin. Cena za 5 litrů kyseliny solné se pohybuje kolem 250 Kč.

Správná teplota vody pro plavání

Optimální teplota vody v bazénu je klíčová pro pohodlné a bezpečné plavání. Pro většinu plavců je ideální teplota vody mezi 24 až 28 °C. Příliš chladná voda může způsobit svalové křeče a diskomfort, zatímco příliš teplá voda může vést k přehřátí a únavě. 

Udržování správné teploty vody je také nezbytné pro chemickou rovnováhu bazénu, což pomáhá udržet vodu čistou a hygienickou. Správná teplota podporuje účinnost chemických přípravků a zajišťuje, že filtrační systém funguje optimálně. 

Použití kvalitního ohřívače vody a pravidelná kontrola teploty teploměry zajistí, že váš bazén bude příjemným místem pro plavání po celé léto.

Údržba a servis technických zařízení

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat a servisovat technická zařízení, jako je čerpadlo, filtrační jednotka a další příslušenství. Dobrá technická kondice zajistí efektivní fungování a snížení nákladů na provoz.

TIP: Nejste si jisti, jak správně připravit váš bazén na zimu v zahradě? Co je třeba uklidit, co odpojit a zda je vhodné bazén zakrýt? Všechny tyto informace naleznete v tomto článku.

 

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube