Košík je prázdný
» » Jak si doma vypěstovat bobkový list?

Jak si doma vypěstovat bobkový list?

Vloženo: 23. 07. 2021


Bobkový list je keřík, který si snadno vypěstujete doma v květináči. Hodí se do polévek, masa, ryb nebo nakládané zeleniny.  

Bobkový list a jeho historie a využití 

Bobkový list neboli vavřín má dlouhou historii. Řekové věřili, že je bobkový list posvátný. Tato rostlina byla symbolem míru, ochrany, vítězství a moudrosti. Proto vítěze, císaře nebo básníky můžete vidět zobrazené s vavřínovou korunou. Od dob starověku se bobkový list rozšířil i do kuchyní všech národností. Ochutnat ho můžete v marinádách, kyselých jídlech, omáčkách, mase, rybách, polévkách nebo dokonce ve sladkých pokrmech

Jak pěstovat bobkový list

Bobkový list neboli vavřín je keřík, který snadno a rychle roste. Vypěstujete si ho bez problémů i doma v květináči. Většinou si budete moci vybrat pouze z jedné odrůdy a tou je základní kultivar. Latinským názvem Laurus nobilis. Při nákupu rostliny se proto soustřeďte především na její stav, kvalitu listů a barvu. Vypěstovat si bobkový list můžete také z řízku, který necháte zakořenit. 

Jak a kam zasadit bobkový list

Bobkový list pěstujte v přenosné nádobě. Proč? Na zimu ho budete muset schovat domů. Mrazy by nepřežil. Zasaďte ho do malého květináče a postupně ho přesazujte dle velikosti a délky kořenů. Rostlině stačí obyčejný substrát, není náročná. Na prvních několik týdnů ji umístěte do stínů a později přesuňte na sluníčko. Získá tím větší aroma. 

Jak si doma vypěstovat bobkový list

Jak zalévat a hnojit bobkový list

Intenzita zalévání závisí na ročním období. V létě bobkový list zalévejte více. Sluníčko z něj vodu rychle vysuší. V zimě omezte zalévání na minimum, jen aby rostlina nebyla úplně suchá. Bobkový list můžete také hnojit hnojivem na bylinky. 

Stříhání bobkového listu 

Keřík bobkového listu byste měli jednou za čas prostříhat. Jinak vám poroste do výšky. Tvarovat ho můžete jakkoliv, vavřín se lehce přizpůsobí. Snažte se, aby byla koruna co nejbohatší. 

Sklízení bobkového listu 

Na vaření sklízejte dvouleté listy. Usušte je, naložte do oleje, octa nebo vložte do nádoby s rýží. Ta natáhne aroma byliny a zachová si ho i po uvaření. Bobkový list během vaření lehce natrhejte, bude aromatičtější. 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube