Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Návod na výrobu krmítka pro ptáky na zahradě

Návod na výrobu krmítka pro ptáky na zahradě

Vloženo: 15. 10. 2019


V zimě se často snažíme pro ptáčky připravit krmítka. Většina krmítek má opravdu velmi nízkou životnost a nevydrží déle, než 2 až 3 roky a pak se rozpadnou. Věnujte se jejich výrobě, ať se vám hřebíky pohybem dřeva časem neuvolní a nezačnou se vytahovat. Použijte raději vruty a na stříšku zvolte voděodolnou překližku, prodloužíte životnost krmítka a budete z něj mít delší potěšení.

Jaké zvolit nářadí

Budete potřebovat ruční pilku, pokosnici, úhelník, akumulátorový šroubovák, pásovou brusku či pilník na dřevo, brusný papír na houbičce a štětec. Hřebíčky a vruty použijte v nerezové úpravě, aby se okolo nich nezačaly na dřevě tvořit rezaté skvrny. Krmítka mohou mít různé tvary a provedení. Kromě sypaných směsí, které koupíme nebo připravíme z plodů naší zahrádky, přivítají v zimě ptáčci i lojové koule se slunečnicovými semínky. Můžete je koupit hotové nebo si je připravit sami. Na zavěšení se hodí tenké plastové síťky běžně využívané při prodeji zeleniny a ovoce. Krmítko, které si postavíme podle návodu, je jednoduché a na výrobu není třeba speciální nářadí. Rozměry si lze přizpůsobit podle potřeby.

Krmítko pro ptáčky

Celé krmítko je vyrobeno ze smrkového dřeva o tloušťce 20 mm, které je kvalitně povrchově upravené, což prodlouží jeho životnost. Krmítko pro ptáčky začneme vyrábět tak, že si nejprve vyrobíme díly potřebné k výrobě stříšky nad krmítkem. Připravíme si úhlopříčně přepůlený čtverec 18 x 18 cm a tím nám vzniknou oba štíty stříšky, který udávají její sklon a tím i šířku krmítka. Ke vztyčení štítů si připravte 4 laťky dlouhé 15 cm v profilu 2 x 3 cm. Na jejich konci udělejte 2 cm od kraje poloviční vybrání. Osazení nařízněte, z obou stran dočistěte dlátkem a pilníkem. Předvrtejte si otvory pro šroubky a pak ještě nezapomeňte prostor pro jejich hlavy zahloubit.

TIP: Originální krmítka pro ptáky

Krmítko pro ptáčky a další postup

Stojky si pak přišroubujte ke štítům stříšky tak, aby byly později překryty, tedy 2 cm od kraje. Základem krmítka je podkladová deska v rozměru 22 x 30 cm, která tvoří podlahu krmítka. Spojený díl položte na podlahu krmítka a označte si stojky a jejich středy. Ze spodní strany stojky se štíty připevněte delším vrutem. Otvory pro ně si nejprve předvrtejte menším vrtákem, aby dřevo stojky neprasklo. Při vrtání si kontrolujte kolmost, ať neprojdete bokem stojky. Jeden štít se stojkami připevněte 0,5 cm od hrany základové desky a druhý 10 cm. Vznikne vám přesah stříšky pro snadnější vlet ptáčků, pro nasypávání i zavěšení mnoha ptačích pamlsků.

krmítko pro ptáky

Krmítko pro ptáčky a detaily

Aby sypání z krmítka nepadalo ven nejen díky větru, ale i při známém hašteření ptáčků, vyrobte u krmítka raději zvýšené okraje. Přesně a pod úhlem je v dřevěné pokosnici zkraťte ostrou pilkou. Ohrádku si snadno vyrobíte z laťky profilu 2 a 3 cm a zakulaťte dvě hrany. Díly mezi stojkami zkraťte narovno a přední spoj pod budoucím přesahem stříšky bude ve sklonu pod úhlem 45°. Stejným způsobem jako jste to dělali u stojek, přichyťte zvýšené lemování ze spodní strany pomocí několika vrutů do dřeva. Zkontrolujte délku šroubků, aby vám neprošly skrz. Větším vrtákem nebo pomocí zapouštěcí hvězdičky vyrobte zahloubení pro hlavy šroubků. Spoj pod úhlem zajistěte i lepidlem.

krmítko pro ptáčky

Jak dokončit krmítko

Hotovou konstrukci krmítka opatřete dvěma až třemi nátěry pomocí kvalitní barvy pro exteriér. Jednotlivé vrstvy nechte pořádně proschnout, prodloužíte životnost krmítka. Konstrukce bez střechy se vám pak bude natírat mnohem lépe. Jako plochu střechy chránící krmítko použijte 6 mm voděodolnou překližku pro dlouhou životnost. Díly připevněte ke konstrukci pomocí malých vrutů. Části se ve hřebenu stříšky překrývají přes sebe, proto je jeden střešní díl širší o tloušťku materiálu, tedy o zmíněných 6 mm. Pro hezčí vzhled krmítka ji pokryjte tenkými, 2–3 cm širokými lištami. Ty připevněte malými kolářskými hřebíčky. Lišty je možné předvrtat, aby nepraskly. Laťky si na shodnou délku zkraťte v pokosníku. Postupně pokrývejte celou stříšku až k hřebenu. Lišty připevněte od spodního okraje nahoru, a protože se vzájemně překrývají, počítejte s vyšší spotřebou už při kupování. Jako hřeben stříšky použijte rohovou lištičku.

krmítko

Zavěšení krmítka

Aby bylo možno krmítko zavěsit a nedostal se k němu nepovolaný host, opatřete jej dvěma háčky s okem, které připevníte přes hřebenovou lištu přímo do stříšky. Zajistí zavěšenému krmítku lepší stabilitu. Otvory pro háčky si nejprve předvrtejte menším vrtákem. K zakrytí střešních latí si můžete vyrobit dekorativní štítové lišty. Šablonu si vystřihněte z tvrdého papíru, obkreslete ji na laťky. Lištu tvarově dokončete na pásové brusce nebo pilníkem. Hotové a natřené štítové lišty připevněte kolářskými hřebíčky s malou hlavou. Pod přesah stříšky připevněte háček pro zavěšení lojové koule nebo krmení v síťce.

krmítko pro ptáčky 2

 

Krmítko z PET lahve vyrobíte během chvilky

Výroba ptačího krmítka z PET lahve vám zabere opravdu jen několik minut. Existuje navíc hned několik způsobů, jak jej postavit. Doplňte jej třeba bidýlkem pro ptáčky. 

  • čistou PET láhev
  • dvě dřívka, klacíky nebo vařečky
  • háček 
  • provázek
  • krmivo pro ptáky 

 

Jednoduché krmítko z PET lahve

Do spodní části PET lahve, asi 15 cm ode dna lahve, vyřízněte ostrým nožem dostatečně velký otvor a totéž pak proveďte i na druhé straně. Těmito otvory budou ptáci zobat krmení. Můžete také lahví prostrčit dřívko a vyrobit bidýlko, na které si ptáčci sednou. Nakreslete si dva páry protilehlých otvorů. Jeden z otvorů udělejte menší, asi 1 až 1,5 cm a protilehlý zase větší, asi 2,5 cm. Řiďte se tloušťkou dřívka, klacíku či vařečky. První pár otvorů bude ve výšce asi cca 10 cm ode dna láhve, druhý pár asi 5 cm. Vyznačené otvory vyřežte a umístěte do nich vařečky.

Krmítko z PET lahve

Pak do spodní části nasypte směs krmiva pro ptáčky. Do víčka PET lahve můžete navrtat malý otvor a připevnit do něj velmi snadno šroub s očkem nebo háčkem, aby se dalo jednoduše celé krmítko zavěsit. Můžete také jen hrdlo omotat provázkem a krmítko pověsit třeba na strom na zahradě. I když jde o jednoduché krmítko pro ptáky z plastové lahve, udělá stejnou službu, jako mnohem propracovanější krmítka. 

Co sypat ptáčkům do krmítka 

Nejvhodnější potravou pro zimní přikrmování ptáků jsou podle odborníků semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. Jako doplněk můžete přidat semena máku, řepky, prosa, ovsa a pšenice. Vrabci milují i strouhankou ze suchého bílého pečiva Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy doplňte jablka a plody jeřabin. Sýkorky, brhlíci a strakapoudi milují i zavěšený hovězí lůj. V obchodech můžete rovnou zakoupit i různé směsi. Vybírejte ty, kde převažují slunečnicová semínka. Čím pestřejší jim však nabídnete jídelníček, tím více druhů ptáčků budete moci pozorovat. Do krmítek nepatří zbytky jídel z kuchyně a slané pečivo, po kterém mohou ptáci i uhynout.

 

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube