Košík je prázdný
» » Jak pěstovat jahody? Zařídíte si sladkou úrodu

Jak pěstovat jahody? Zařídíte si sladkou úrodu

Vloženo: 15. 06. 2021


Jahody ze záhonku přímo do pusy? Mňam! Vypěstujte si je i vy doma na zahradě. Je to snadné. Poradíme vám, jak na to. 

Kdy sázet jahody

Máme pro vás dobrou zprávu. Jahody můžete sázet téměř celé vegetační období. Každé roční období nabízí jiné výhody. Jarní výsadba je nejméně pracná a přináší nejvíce plodů. Během letní výsadby sazenice kvalitně zakoření a udělají si dobré základy pro příští rok. V tomto období ale nemusí být k dispozici dostatek kvalitních rostlin a jahodníky potřebují kvůli horku více zalévat. Podzimní výsadba je možná, ale dbejte na to, aby měly rostliny čas dostatečně zakořenit a nepromrzly. 

Jak pěstovat jahody

Kde získat sazenice

Jahodníky si vypěstujte sami nebo si je kupte. Ideální místo pro nákup rostlin je přímo u množitelů v některé z jahodáren. Kupujte pouze certifikovanou sadbu. Jak ji poznáte? Je označená páskem, který potvrzuje, že prošla kontrolou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Státní rostlinolékařské správy a akreditované laboratoře. Tyto sazenice vám zaručí, že budou silné, zdravé a plodné. 

Jaké sazenice koupit 

Při nákupu jahodníků platí, že zbytečné šetření se vám nemusí vyplatit. Kvalitní sazenice mohou být trochu dražší, ale odmění se vám. Dobře se ujmou, vydrží nepřízeň počasí a budou mít výborné a sladké plody. A to za to stojí, co říkáte? 

Nejlevnější sazenice jsou ty prostokořenné. Mají ale vysoké nároky na výstavbu a vyžadují více péče. V sadbovačích nebo květináčích pořídíte zakořeněné sazenice. Ty se vám vyplatí, pokud budete jahody sázet až několik dní od jejich nákupu. Specialitou je takzvaná frigo sadba. Tyto jahodníky se získávají v zimním období a do výsadby se uchovávají v chladu. Jakmile jednou rozmrznou, nesmíte je znovu zmrazit. Prvních plodů se dočkáte přibližně do šesti týdnů od zasazení rostliny do půdy. 

Kde pěstovat jahodník

Jahodník můžete pěstovat téměř kdekoliv. Nejlepší úrody dosáhnete na místě s dostatkem světla, tepla, ale také vlhkosti. Hlína by měla být kvalitní s dostatkem humusu. Pokud chcete, aby byly vaše jahody opravdu dokonalé, sledujte také kyselost půdy. Její pH by se mělo pohybovat v rozmezí 5,3 až 6,5. Mezi vhodné předplodiny patří rané brambory a košťáloviny, cibule, česnek, rajčata, řepa, papriky, tykve, okurky, cukety nebo luskoviny. 

Kolik místa jahodník potřebuje

Obecné pravidlo velí, že na jeden metr čtvereční přijde přibližně čtyři až pět kusů sazenic. Jejich vzdálenost záleží na odrůdě. Slabě rostoucí odrůdy si vystačí s 20 cm, středně rostoucí druhy potřebují 30 cm a silně rostoucí jahodníky potěště až 40 cm místa. Řádky by od sebe měly být vzdálené 50 až 70 cm. Ideálně je směřujte na severojih. Jahodníky díky tomu budou mít dostatek světla a tepla, ale nespálí se. 

Jak sázet jahodníky 

Na záhonku si připravte důlky hluboké přibližně 10 až 15 cm. Jamky vytvořte pomocí lopatky. Sázecí kolík v tomto případě není vhodný. Hravě si poradíte i ručně. Pokud je sazba povadlá, svazky rozvažte a umístěte do chladu. Zde kořeny natáhnou vodu a budou připravené na sázení do hlíny. Při sázení dbejte na to, aby centrální část jahodníku zůstala na úrovni půdy. Takzvané srdíčko by nemělo být ani pod hlínou ani vysoko nad ní. Jahodníky nakonec zalijte a pečlivě se o ně starejte, dokud se neujmou. 

Hotovo. Právě jste zasadili vaše první jahody a můžete se těšit na domácí úrodu. Přejme sladkou chuť. 

Jak pěstovat jahody


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube