Košík je prázdný
» » Jaké druhy rostlin jsou vhodné k pěstování ve skleníku?

Jaké druhy rostlin jsou vhodné k pěstování ve skleníku?

Vloženo: 21. 03. 2021


Skleník milovaly již naše babičky. A věděly proč. Rostlinám se v teplém a vlhkém prostředí daří, dozrávají rychleji a můžete je zde pěstovat celoročně.  

Jak vybrat skleník 

Vybíráte nový skleník? Při jeho nákupu se řiďte tím, jestli ho budete využívat celoročně nebo jen během sezóny. Výběr vhodného skleníku také ovlivňuje cena, velikost, typ konstrukce a použitý materiál

Kvalitní skleník vám vydrží dlouhé roky a stále bude mít dobré termoizolační vlastnosti. Možná vás překvapí, že skleník nemusí být pouze ze skla. Postavit si skleník je možné z různých materiálů. 

Skleník

Skleník z polykarbonátu 

Skleník z polykarbonátu má konstrukci z kvalitních hliníkových nebo pozinkovaných profilů a dílů. Prosklení skleníku zajišťují výplně z dutinkového polykarbonátu opatřené UV filtrem. Jaké jsou jeho výhody? Nežloutne, má dlouhou životnost a dobré termoizolační vlastnosti. Díky UV filtru dovnitř nepronikne žádné škodlivé záření. 

Skleník ke zdi 

Skleník ke zdi oceníte v případě, že máte malou zahradu a šetříte místo. Tento typ skleníku je opřený jednou stranou o zeď domu a proto se vám vejde i na tu nejmenší předzahrádku. 

Tip: Zajímat vás mohou také pergoly ke zdi

Miniskleník 

Jak už název napovídá, miniskleník umístíte i do těch nejmenších prostor. Vejde se vám dokonce i do bytu nebo na terasu. V radosti z miniaturní zahrádky vám už nic nebrání. Některé kousky jsou vyhřívané. Skvěle udržují požadované vlhko a teplo. Seženete i opravdu designové miniskleníky, které se hodí do moderních interiérů. 

Jaké rostliny se hodí do skleníku

Nejčastějšími plodinami ve skleníku jsou rajčata, ředkvičky, salát, papriky, salátové okurky, kedlubny, patizon a lilek. Ve skleníku můžete pěstovat také exotické ovoce a zeleninu. Příkladem je například vinná réva. Ve skleníku má pro svůj růst ideální teplotní podmínky a ideální vlhkost. Hrozny zde dozrávají rychleji a navíc jsou chráněny před hmyzem a ptáky. Vedena po štítu skleníku přináší příjemný stín, ve kterém se velmi dobře daří například rajčatům. 

Osazovací plán skleníku 

Každá rostlina má své specifické nároky na prostor, závlahu, výživu, světlo a vlhkost. Aby se vám do skleníku vešlo co nejvíce rostlin, vytvořte si osazovací plán. Jak na to? 

  • Sepište si rostliny, které chcete ve skleníku pěstovat. 
  • Určete, jak moc prostoru kolem sebe potřebují. 
  • Nakreslete si plánek na papír.

 

Nejoblíbenější umístění záhonů je do tvaru písmene U. Prostředkem vede chodníček, díky kterému se pohodlně dostanete ke všem rostlinám. Některé skleníky mají ale dva vstupy a tím přicházíte o jednu část záhonku. Jejich výhodou je však lepší větrání prostor. 

Šetřete místem 

Pod vyšší druhy zeleniny vysaďte drobnější rostliny. Patří mezi ně  ředkvičky, cibule, některé druhy mrkve, řeřicha, kopr, kmín a bazalka. Naopak se sem nehodí papriky. Ty dejte na samostatnou vymezenou plochu a vysejte je raději dál od sebe.

Rajče ze skleníku


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube