Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak chytat dešťovou vodu? Jde to i na balkóně

Jak chytat dešťovou vodu? Jde to i na balkóně

Vloženo: 15. 05. 2020


V krajině je sucho; o tom se už mluví několik let. Řešením v přírodě jsou strouhy a mokřady. V civilizaci se potýkáme s trochu specifičtějšími problémy. Bezohlednost lidí napouštějících bazény a kropících trávníky v době všeobecného nedostatku vody nás dostává do situace, kdy voda zkrátka není a musí se dovážet v cisternách i na běžné mytí, pití a vaření.

Proč sbírat dešťovou vodu?

Zahrada je oblast, kterou lze zalít alternativně. Bez bazénu se dá obejít, ale co zálivka rostlin, jak okrasných, tak zeleninových či ovocných, která je nutná, aby nám květinky hned neumřely? Právě dešťová voda obsahuje všechny důležité látky pro rostliny. Používáním dešťovky se také ubráníme látkám (chlor, hormony), které se v pitné vodě ve vodovodním řadu vyskytují.

Ročně spadne průměrně 60 litrů vody na metr čtvereční, tudíž lze sebrat a využít kubíky vody zdarma. Deštivých dní je během roku málo a spousta lidí vodu z okapů neefektivně splachuje do stoky. Na jednu stranu je dobře, že voda takto napomáhá koloběhu vody, protože i stoka musí proudit, abychom měli pitnou vodu. Na druhou stranu je kontraproduktivní nechat odtéct dešťovku a pak zalévat zahradu chlorovanou vodou z oběhu. Jistě najdete způsob, jak využít dešťovou vodu. Zamyslete se tedy nad následujícími možnostmi sběru dešťové vody.

Dešťová voda

Způsoby chytání vody na zahradě

Nejlepší variantou je chytat vodu na zahradě u vlastního domu, protože existuje spousta možností, jak se situací naložit.

V první řadě je tu možnost retenční nádrže na dešťovou vodu, s níž se pojí možnost získat dotaci Dešťovka. Výše dotace se liší podle toho, zda chcete vodu využít jako užitkovou v domě (například ke splachování; tak se voda dostane zase do stoky, nicméně je ještě využitá), nebo jenom zalévat zahradu. Je možné pořídit podzemní nádrž o objemu od 1500 až 8000 l. Pak existují nádrže o objemu desítek tisíc litrů. K vybavení takových nádrží patří například čerpadla a filtrační mechanismy, jež vodu očistí od listí a dalších nečistot, které mohou celý systém ucpat a zneprovoznit. Retenční nádrží můžete ušetřit v sezóně až 15 tisíc korun za vodu. Podzemní nádrže jsou skvělé pro pozdější využití vody, protože některé rostliny je potřeba zalévat i v zimě.

Levnějším a méně praktickým řešením je pořízení sudu na dešťovou vodu nebo IBC kontejner, které se umístí pod vývod okapu. IBC kontejner mívá kohoutek, kterým je možné vodu stočit do jakékoli nádoby na dešťovou vodu. Do sudu se musí nádoba ponořit. Nicméně takovou vodu využijete patrně pouze k zálivce. Nepříjemností tohoto řešení je také složitější řešení filtrace. Bude patrně nutné jednou za čas vyčistit střešní okapy.

Způsoby chytání vody na zahradě

Chytání vody na balkoně

Bydlíte v bytovém domě a máte zájem o chytání vody na balkoně? Existuje několik variant. Mnoho kutilů by vám doporučilo vybudování vlastního okapu. Je možné mít vlastní okap na zábradlí nebo v dolní části zábradlí sousedů nad vámi. Vodu pak jednoduše odvedete do barelů na vašem balkoně nebo libovolné nádoby. Existuje také varianta vybudování nádoby na dešťovku v kreativnějším duchu. Vysaďte do ní květiny na štěrkovém podloží, kamení nebo písku. Podmínky zvládne třeba leknín nebo orobinec. 

Jak udržet vodu v zahradě?

Nejlepším způsobem, jak zabránit vysychání zahrady, je eliminovat sekání, případně posečenou trávu použít jako mulč. Mulčování travou nebo listím nejenom že udržuje vlhko, ale takové materiály chutnají i žížalám, které pak vrtají do země cestičky, jimiž se dostává voda hlouběji do země. Zajištění vhodné vlhkosti se dá naplánovat už při navrhování zahrady. Nasaďte dostatek stromů a keřů, listy a větve tvořící stín pomáhají udržovat vlhkost na zahradě. Stékání a sbírání vody se dá vyřešit úpravou terénu. Vytvořte vyvýšené skalky, z nichž bude voda stékat tam, kde potřebujete vodu. 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube