Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Letní kuchyně v zahradní pergole: Tipy, jak zařídit funkční a stylovou kuchyň

Letní kuchyně v zahradní pergole: Tipy, jak zařídit funkční a stylovou kuchyň

Vloženo: 18. 03. 2024


Ať už je venku jaro, léto, podzim nebo zima, zahrada může být příjemným místem k odpočinku a trávení času s rodinou a přáteli v každém ročním období. Zahrady s pergolou se stávají oblíbeným místem pro vytvoření ideálního prostoru pro setkávání a trávení času s blízkými. Rozhodnete-li se posunout hranice, můžete pergolu ještě více využít a proměnit ji i v prostor pro venkovní vaření. 

Venkovní kuchyně pod pergolou

Pokud si rádi užíváte čas strávený na zahradě, zbožňujete grilování, přípravu jídla a relaxaci pod širým nebem, pak budete nadšení. Zahradní pergoly a altány jsou praktické a funkční dřevostavby, které dodají zahradě vkusný vzhled, ale zároveň vytvoří ideální prostor pro vaše chvíle odpočinku a společenská setkání.

Venkovní kuchyň

Pokud plánujete hostit rodinu nebo přátele, není nic snazšího než začít s grilem nebo krbem umístěným pod pergolou. Tato verze venkovní kuchyně nabízí skvělé možnosti pro vaření pod širým nebem a příjemné večery s blízkými. Krb navíc přidává příjemné teplo, což umožňuje užívat si venkovní kuchyni i v chladnějším počasí. Při volbě této jednoduché varianty však buďte připraveni, že příprava a úklid nádobí budou vyžadovat prostor uvnitř vašeho domu.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 Kč s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 Kč s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 Kč s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.

Pokud však toužíte po maximálním komfortu, můžete zvážit plnohodnotnou letní kuchyni pod pergolou s kompletními rozvody vody a energie. Tímto způsobem si můžete vytvořit plně vybavenou kuchyni se všemi potřebnými spotřebiči. Výhodou je, že některé spotřebiče můžete přenášet z domova do letní kuchyně, a tak nemusíte mít nutně od každého spotřebiče dva kusy. V takové kuchyni můžete připravovat jídlo, stolovat, užívat si zahrady a svých blízkých naplno. Pergolová kuchyně je ideální pro ty, kteří upřednostňují příjemné prostředí pod širým nebem před vařením u rozpáleného sporáku uvnitř domu. 

Plánování: Před zařízením venkovní kuchyně

Předtím než se pustíte do zařizování prostoru venkovní kuchyně, je důležité pečlivě promyslet, umístění, kam venkovní kuchyni usadíte. Místo musí být rovné a stabilní

Následně se zaměřte na to, co od vaší venkovní kuchyně očekáváte, a přizpůsobte tomu nábytek, spotřebiče a okolní prostředí.

Jak často plánujete využívat venkovní kuchyni k vaření? Pokud je odpověď často a pro větší skupiny lidí, je klíčové zajistit dostatek prostoru pro přípravu jídel, vaření, úložný prostor a také pohodlné posezení pro návštěvy a rodinu. S ohledem na omezený dostupný prostor je důležité volit rozložení kuchyně tak, aby poskytovalo optimální pohybový prostor. Doporučuje se ponechat si alespoň 3 x 4 metry prostoru, aby bylo dostatek místa pro přípravu jídel a příjemné stolování. 

Nezapomínejte ani na důležitost samotných doplňků. Ačkoliv vaření pod širým nebem může být většinou příjemné a pozitivní, sluneční paprsky, déšť a vítr mohou lehce proměnit tuto aktivitu v noční můru. Proto je nezbytné myslet na možnosti zastřešení a zastínění prostřednictvím pergoly v kombinaci se zastiňujícími prostředky jako jsou rolety, plachty, slunolamy a podobně.

Venkovní kuchyně v pergole

Vybavení do kuchyně

Vybrat správné vybavení do letní kuchyně je důležité k vytvoření funkčního a pohodlného venkovního prostoru. Při výběru spotřebičů a zařízení pamatujte na odolnost vůči povětrnostním podmínkám a snadnou údržbu. Gril, sporák, trouba, nerezový dřez, a chladnička jsou základními kameny každé letní kuchyně. Doplňte kuchyň o praktické úložné prostory na náčiní a pomůcky. 

Začněte s kvalitním grilem, který bude centrálním prvkem pro vaše grilování a přípravu pokrmů pod širým nebem. Zajistěte, aby měl dostatečnou plochu pro přípravu jídla a byl vybaven regulovatelnými palivovými zónami pro optimální kontrolu teploty.

TIP: Pokud ještě nemáte vybraný gril nebo krb, podívejte se na Homago, kde si přehledně můžete porovnat všechny dostupné možnosti z mnoha e-shopů.

Dalším důležitým vybavení je krb nebo ohniště, které přidává nejen atmosféru, ale také příjemné teplo pro chladnější večery. K dispozici jsou různé varianty, včetně grilovacích ohnišť nebo krbů s možností vaření. 

Nepostradatelné jsou také nástroje a příslušenství pro grilování, jako jsou grilovací nůžky, kleště, kartáče na čištění grilu a teploměr. Přemýšlejte o praktickém úložném prostoru na nástroje poblíž grilu, abyste měli vše potřebné snadno k dispozici.

Pro plnohodnotné vaření venku můžete zvážit výběr spotřebičů, jako jsou varné desky, trouby, ledničky nebo dokonce myčky nádobí. Popřemýšlejte také o estetickém provedení vybavení, aby ladilo s celkovým designem vaší letní kuchyně a zahrady.

kuchyň v pergole

Co by v letní kuchyni nemělo chybět?

Aby vaše letní kuchyně pod pergolou byla plně funkční a pohodlná, měli byste zvážit několik klíčových prvků:

  • Rozvody vody a energie: Pro plnohodnotnou letní kuchyni je nezbytné mít zajištěné rozvody vody a energie. To vám umožní snadnou přípravu jídel a pohodlné stolování pod širým nebem. 
  • Osvětlení: Vytvoření správné atmosféry v letní kuchyni zahrnuje i efektivní osvětlení, které umožní pohodlnou přípravu jídel i ve večerních hodinách. Ideálním řešením mohou být nerezové světelné prvky zabudované do konstrukce pergoly nebo osvětlení v podobě závěsných svítidel. Je důležité zvolit odolné a vhodné materiály pro venkovní použití, které budou odolávat povětrnostním vlivům a zároveň vytvoří příjemné světelné prostředí. 
  • Chlazení a úložný prostor: Lednice, místo na skladování potravin a nádobí, to znamená dostatek dalšího úložného prostoru jsou nezbytnými prvky moderní letní kuchyně. Umožní vám udržet své nápoje chladné, potraviny čerstvé a pomůcky na vaření na svém místě.
  • Bezpečnostní prvky: Při plánování venkovní kuchyně nezapomeňte na bezpečnost. Zahrňte do designu bezpečnostní kryty do elektrických zásuvek a případně i mucholapky, aby na pokrmech nelpěly nečekaní hosté.
  • Materiál a styl: Při výběru materiálu a stylu myslete nejen na estetiku, ale i na praktičnost. Zajistěte, aby byl materiál odolný, trvanlivý, mrazuvzdorný a podlaha protiskluzová. Dřevo a zdivo jsou často oblíbenými volbami pro vytvoření krásné a funkční letní kuchyně.

Vyhněte se některých chybám!

Při plánování venkovní kuchyně pod pergolou je také důležité vyhnout se některým chybám:

  • Chybný výběr materiálů: Při výběru materiálů dbejte na odolnost vůči povětrnostním podmínkám a snadné údržbě. 
  • Neefektivní uspořádání: Přemýšlejte o efektivním uspořádání kuchyňského prostoru. Usnadněte si práci tím, že vše budete mít na dosah ruky. 
  • Nedostatečné plánování: Pečlivě plánujte každý detail vaší letní kuchyně. Zahrňte veškeré potřebné rozvody, spotřebiče a úložné prostory.
  • Nedostatek osvětlení: Nezapomeňte na osvětlení. Osvětlení by mělo být rovnoměrně rozprostřeno po celé kuchyni a také v jídelní části, aby zajišťovalo dostatečnou viditelnost při každodenních činnostech. 
  • Nedostatek stínu: Dřevěná pergola by měla poskytovat dostatečný stín, abyste mohli využívat kuchyni i během slunečných dní.
  • Pozor na vítr: Při rozmisťování letní kuchyně pod pergolou vezměte v úvahu, jak bude vystavena větru.

 

TIP: Víte, jak a čím natřít pergolu nebo altán, aby aby vydržely po mnoho let?

Venkovní kuchyně: Praktičnost a bezpečnost 

Při plánování venkovní kuchyně myslete především na praktickou stránku věci. I když některé materiály lákají svou krásou, mohou se pro venkovní kuchyni ukázat jako nevhodné. Veškerý materiál by měl být trvanlivý a mrazuvzdorný a podlaha by neměla klouzat

Při výběru materiálů na vybavení venkovní kuchyně pamatujte na jejich odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Nerezová ocel a tvrdé masivní dřevo splňují vysoké nároky na kvalitu a odolnost. Tyto materiály zajistí, že vaše venkovní kuchyně bude dlouhodobě funkční a vypadat stále dobře. 

Dřevěná pergola s konstrukcí vhodnou pro popínavé rostliny, jako jsou vinná réva nebo vistárie, vytváří velmi příjemné prostředí venkovní zahrady, spojující funkčnost a estetiku.

Vytvoření letní kuchyně v zahradní pergole může být skvělým způsobem, jak oživit váš exteriér a vytvořit si místo, kde můžete relaxovat a těšit se z letních dnů s rodinou a přáteli. S pečlivým plánováním a správným výběrem materiálů a vybavení si můžete vytvořit funkční a stylový prostor, který bude sloužit nejen v teplých dnech, ale po celý rok.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube