Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Víte, jak vybrat malotraktor a k čemu všemu jej lze využít?

Víte, jak vybrat malotraktor a k čemu všemu jej lze využít?

Vloženo: 10. 01. 2019


Pokud máte u domu velký pozemek, který potřebujete obdělávat, možná vám brzy dojdou síly a na nutné práce na pozemku nebudete stačit. V tuto dobu je nejvyšší čas pořídit si silný malotraktor. V dnešní době jsou malotraktory finančně dostupné. Ušetří vám hodně fyzické námahy, mnoho času na jinou práci, na koníčky i na rodinu. S malotraktorem vás i vaše děti bude práce mnohem více bavit.

Jednoosý nebo dvouosý malotraktor

Na trhu jsou k dispozici dva základní typy malotraktorů, jednoosý a dvouosý. Jednoosé malotraktory se hodí na práci na menších a členitějších pozemcích, kde je opravdu zapotřebí obratný stroj. Mají jednu nápravu a u mnohých prací je nutné vedení stroje. Stroj se dobře ovládá a otočíte jej i na jednom kole. Dvouosé malotraktory mají mnohem větší výkon a blíží se tak díky dvěma nápravám běžnému traktoru. Hodí se na velké pozemky, kde lze se strojem v prostoru snadno manipulovat.

Stavebnicový systém malotraktorů

Malotraktory jsou často používané díky jejich cenové dostupnosti. I když se jednoosé malotraktory silným traktorům používaným v zemědělství nemohou vyrovnat, lze s nimi dostatečně pohodlně zasadit brambory, dobře zorat pole, dovézt dřevo z lesa, nebo úrodu z pole. Záleží na vaší šikovnosti při ovládání a síle motoru, kterou s malotraktorem zakoupíte. Většina výrobců nabízí široké portfolio příslušenství, které je možné použít na všechny stroje vámi zvolené značky a kategorie. Díky příslušenství si pak můžete poskládat vhodný stroj, který ke své práci potřebujete.

malotraktor

Silný motor

Kvůli všestrannosti malotraktoru nejprve dobře zvažte, co všechno budete po tomto stroji chtít, aby zvládl udělat. Podle nutné činnosti pak zakupte potřebně silný motor. Pro orbu je vhodné, aby měl motor výkon nad 3,5 kW. Pokud jej chcete jen na sekání a odvoz trávy, postačí vám i menší výkon. Určitě se poraďte s prodejcem a sdělte mu všechny své potřeby. Přihlédněte také k terénu a ke členitosti pozemku. Rozhodně se při pořizování malotraktoru nedívejte jen na cenu. Mohli byste toho do budoucna litovat. Před definitivním zakoupením si zjistěte hned několik důležitých věcí.

Co si ověřit před zakoupením malotraktoru

Zaměřte se na portfolio příslušenství. Projděte si nabídku a podívejte se, co všechno lze ke stroji připojit a dokoupit. Do budoucna pak ušetříte nemalé finanční prostředky. Zajímat by vás měla i cena příslušenství. Všímejte si, za kolik korun jste schopni příslušenství sehnat a porovnejte to s konkurencí. Značka musí mít dobrou pozici na trhu. Když si zakoupíte malotraktor, na který za 5 let neseženete příslušenství a dokonce ani náhradní díly, bude vám k ničemu. Pečlivě si zvolte i prodejce. Malotraktor zakupte tam, kam se vám vyplatí dojíždět do servisu. Zeptejte se i na záruky na díly.

Zjistěte si reference

Důležité je také zjistit si reference u svých známých, kteří daný typ malotraktoru vlastní a zeptat se na jejich zkušenosti. Na internetové diskuze moc nedejte. Daný uživatel stroj nemusí umět používat, nebo s ním naopak může provádět jen základní činnosti. Mnoho uživatelů si zakoupí slabý motor malotraktoru a pak si neustále stěžují na jeho malý výkon. V tomto případě není problém v typu malotraktoru, ale v jeho uživateli. Na značnou část prací je nezbytně nutné správné vyvážení malotraktoru. Proto si zakupte všechna potřebná závaží a stroj si vždy před prací důkladně vyvažte.

Na co nezapomenout

Velkou část jednoosých malotraktorů lze provozovat na silnicích 3. a 4. třídy, proto si předem zjistěte u dodavatele konkrétní podmínky. Vhodné je nechat si malotraktor dle zákona pojistit. Při dodání malotraktoru se prodejce na vše pořádně přeptejte, nechte si všechno pečlivě ukázat a vysvětlit. Mnoho problémů je způsobeno špatnou obsluhou stroje. Když si dobře vyberete, budete nadšeni.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube