Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak prořezávat stromy a kdy je nejlepší období pro řez

Jak prořezávat stromy a kdy je nejlepší období pro řez

Vloženo: 15. 03. 2020


Optimální dobou pro řez opadavých stromů je doba vegetačního klidu, to znamená leden, únor, ale i polovina léta.

V létě lze řezat břízy i javory, které na jaře hodně sají mízu, dále pak kaštany a ořešáky, náchylné na klejotok. Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky. Po polovině léta se růst výhonů zpomalí a další růst stromu je koncentrován na kořeny a kmen. V době, když se zvyšuje tloušťka kmene a silných větví se rány rychle hojí. Jabloně či hrušně lze rovněž řezat na jaře, před začátkem růstu.

řez stromů

Jak řezat stromy

Rány nesmí být větší, než 7 cm v průměru. Všechny větší řezy jsou náchylné pro výtrusy různých hub. Tenčí větve lze odstranit univerzálními zahradnickými a teleskopickými zahradnickými nůžkami. Na silnější větve slouží větší zahradnická pilka. Nejdříve větev zespoda nařízněte, pak veďte řez shora o něco hlubší, než je podříznutí. Takto silná větev odpadne, aniž by strhla kůru. Pak seřízněte pahýl, aniž byste poškodili okolí řezu. Ten chrání povrch rány a zabrání vniknutí škodlivých mikroorganizmů do kmene stromu.

Postup prořezávání

  • promyslete si, jak má strom vypadat po dokončení ořezávání
  • identifikujte hlavní větve stromu vytvářející kostru
  • odstraňte nejprve poškozené větve
  • odstraňte větve, které se kříží, aby mohl vzduch cirkulovat a do koruny mohlo světlo
  • odstraňte větve rostoucí směrem dovnitř ke středu stromu
  • řežte větve, které působí jako překážky
  • řežte nízké větve, které blokují místa, kde se chodí
  • řežte vyšší větve ohrožující telefonní dráty, otírající se o střechu a přečnívající přes dům
  • prořezejte větve pomáhající tvarovat strom a odstraňte větve rostoucí do podivných úhlů
  • řez vždy ohrožuje systém ochrany a je místem pro možné napadení houbou a hmyzem
  • rány vždy zamažte štěpařským voskem nebo neředěným Latexem
  • neodstraňujte více než 25 % větví stromu
  • u listnatých stromů se ujistěte, že na nejméně 2/3 stromu existují živé větve
  • neprořezávejte více než jednou za sezónu, aby se strom vždy zotavil
  • Udržovací řez opadavého stromu 

 

Udržovací řez proveďte po řádném zakořenění stromu během jednoho až dvou let. Není nutné odstranit celou silnou větev, někdy ji stačí zkrátit pro rozvětvení. Neponechávejte pahýly. Odstraňujte odumřelé, nemocné nebo odřené větve, rostoucí do koruny a sekundární koruny než koruna. Větve křižující je třeba zkrátit na vhodném rozvětvení.

Řez pro zajištění úrody

Udržovací řez provádíme u jabloní a hrušní. Průklest koruny omezí její růst a usnadní sklizeň ovoce. Zkraťte korunní výhony o 1/3 a odstraňte sekundární koruny. Provedete-li příliš hluboký řez u mladé jabloně, jen zrychlíte růst nových výhonů na úkor plození. Odstraňte výhony rostoucí z bočních větví směrem ke kmeni. Po pěti letech se ukončí základní období růstu a stačí odstranit jen sekundární koruny a výhony rostoucí do koruny. Třešně a švestky je vhodné prořezávat mladé a pak odstraňovat pouze odumřelé či poškozené větve.

Řez výchovný

Podle zahradního kalendáře se tento řez se provádí v době kdy je strom ještě mladý a my chceme usměrnit jeho růst. Pro tento krok se odhaduje maximální stáří stromu pěti let. Zachováváme výhony, které rostou z koruny ven, ale i ty je třeba zkrátit. Peckoviny můžete zaříznout zjara, ale drobně ovocné stromy a jádroviny provádějte výchovný řez ještě před rašením.

Výchovný řez dělíme na tři etapy: v prvním roce, v druhém roce a třetím a vyšším roce po výsadbě. 

Řez ořešáku

Po výsadbě špičáku narostlé výhony zkraťte v druhém roce na 2 pupeny. Cílem řezu je dosáhnut přírůstků o délce asi 50 cm. V následujícím roce se řez opakuje v případě kratších přírůstků. Pokud letorosty dosáhnou v průběhu vegetace délky přes 60 cm, zaštípněte je v polovině srpna. Tento řez se opakuje i ve 3. a 4. roce, tím zapěstujete dostatek plodný obrost a strom plodí již 6 až 7. rokem po výsadbě. Přírůstky hlavních větví a dostatečně silné výhony 2. a 3. řádů se zakrátí na délku 0,3 až 0,4 m. Slabé a krátké výhony zakraťte na první pupen.

Udržovací a zmlazovací řez

Udržovací řez spočívá v odstraňování poškozených, namrzlých větví a v prosvětlování koruny. Provádíme jej jednou za 2 až 3 let. Optimální termín řezu je po vyrašení, nebo koncem srpna. Zmlazování se provádí u přestárlých a poškozených stromů mrazem. Optimální řez zmlazovacího řezu je v období, kdy hlavní kosterní větve od vrcholu postupně odumírají a výrazně klesá výnos. Proveďte hlubší sesazení na rozvětvení, kde vyrůstá mladší a zdravá větev. Čím hlubší řez, tím je intenzita regenerace silnější. Zapěstování nového plodného stromku po celkovém zmlazení trvá 5 až 10 let. Velké řezné rány ošetřete a zamezte průniku infekcí do stromu a zahnívání.

Řez opravný

Opravný řez provádíme zejména tehdy, pokud jsme v minulých letech provedli řez tak, že nevedl ke kýženým výsledkům. Korunka byla vedená špatně, je nesouměrná a druhá etáž větví přerůstá první. Zásahem druhou etáž prakticky zrušíme a první etáž seřízneme.

Jak na prořezávání stromů

Výběr vhodné pilky na prořez stromků

Zásadním údajem, který musíte při nákupu pilky zvažovat, je hmotnost a ergonomičnost pilky. Proto varujeme před nákupem přes internet. Kupte si pilku raději v kamenném obchodě, kde si ji můžete potěžkat. Jelikož budete jednou rukou odhrnovat větve, je důležité udržet pilku v druhé ruce. Jedním z takových je Elespo. Ač menší obchod, tak s 30 letou tradicí a rozhodně se dočkáte kvalitní pomoci od profesionálů, i telefonicky. Výhodou je, že je levnější jak větší hobby markety.

Klasická mechanická pilka

Je cenově dostupná, nemá žádné provozní náklady, ale je třeba velké fyzické síly. Vzhledem k nutnosti držet pilku v jedné ruce je dlouhá intenzivní práce problém. Elektrické pilky jsou dnes cenově dostupné a ušetří vám práci.

Elektrická pila

Lehčí elektrická pilka vám bude na řez větví stačit, pokud nemáte větší sad nebo stromy se silnějšími větvemi. Nevýhodou elektřiny je, že potřebuje nějaký zdroj. Pokud nemáte akumulátorovou pilku, budete potřebovat napájení blízko stromu nebo bubnovou prodlužovačku.

Akumulátorová pila

Aku pila díky dobíjecí baterii umožňuje pohyb po zahradě či sadu a máte prakticky volnou ruku. Baterie může ale zvyšovat hmotnost přístroje. Určitě si pilku v obchodě potěžkejte.

Teleskopické pilky

Elektrické a akumulátorové pilky se prodávají i ve variantě přizpůsobené k práci ve výškách. Zvláště u rozvětvenějších stromů je to trochu problém, ze žebříku je někdy problém dostat se až ke kmeni. Násada se dá prodloužit až na tři metry.

Výběr vhodné pilky na prořez stromků


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube