Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Závěsy do altánu: Jak je vybrat či vyrobit?

Závěsy do altánu: Jak je vybrat či vyrobit?

Vloženo: 10. 03. 2022


Závěsy do altánu ochrání před sluncem a zároveň díky nim získáte větší soukromí. Vytvořte si ze svého altánu dokonalé místo k odpočinku. Poradíme, jak stínidla vybrat v obchodě, případně jak si je svépomocí vyrobit. 

Jak vybrat závěsy do altánu?

Altány využíváme především k odpočinku a relaxaci. Rádi se do něj chodíme ukrýt před celým světem, čteme si, lenošíme a nasáváme plnými doušky uvolněnou atmosféru naší zahrady. Ale pozor. Altány nás chrání také před sluncem! To je klíčové zejména v létě, když se sejdeme celá rodina. 

Nakonec ho lze ho pojmout i jako zajímavý designový prvek, který si ozdobíme podle svých představ, a který se stane pýchou celé naší zahrady. Jedny z praktických doplňků na zahradu, které nejen, že vylepší ukrýt před sluncem a zvědavými sousedy, ale zároveň altán zkrášlí, jsou právě hotové závěsy. Jak takový závěs do altánu vybrat?

Rozhodněte se mezi řešením na míru a již ušitou látkou, kterou koupíte v obchodě. U závěsů na míru budete mít jistotu, že perfektně padnou. Tuto variantu doporučujeme zejména v případě, že máte atypické požadavky. Na druhou stranu závěsy z obchodu jsou levnější.

Materiál závěsů do altánu a uchycení

Jaký materiál zvolit? Někdo místo závěsů preferuje tradičnější záclony. Tento materiál ale moc nevydrží a hůř se udržuje. Vždy počítejte s tím, že na látku sem tam zaprší. Závěsy do altánu mohou být jak z přírodních, tak syntetických látek, například z bavlny, lnu, akrylu nebo polyesteru. 

Některé materiály ani nemusíte sundávat, abyste je očistili. Ovšem bavlna a len zase vydrží praní na vysoké teploty, takže s nimi taky není moc velká práce. Navíc pěkně ladí k přírodními vzhledu dřevěného altánu (Mimochodem, už víte, čím natřít altán?). 

Narazíte dokonce na závěsy do altánu ve stylu látkových rolet, pomocí kterých vytvoříte příjemné přítmí. Velkým hitem poslední doby jsou také stínidla z bambusu.

A nakonec – zaměřte na materiál systému uchycení. Jelikož je altán vystavený nepřízni počasí, nejspolehlivější je nerez. Případně jiný materiál, který nepodléhá zkáze. 

Jak vyrobit závěsy do altánu

Pokud máte šikovné ruce a chuť, závěsy do altánu si bez problémů vyrobíte sami. Budete tak mít jednak jistotu, že vše bude podle vašich představ. A za druhé ušetříte nějakou tu korunu. Jak při výrobě postupovat?

1) Vyberte si snadno dostupný materiál. Skvělou volbou je již zmíněná bavlna, kterou můžete naimpregnovat pomocí spreje. Hned bude o něco odolnější. Pokud máte malý rozpočet, vystačíte si i s obyčejným prostěradlem.

2) Přeměřte a určete délku. Rozhodněte se, kolik stran chcete zastínit.

3) Jdeme šít. Nezapomeňte na nýtovací kroužky. Do spodku látky všijte olověný proužek. Látku zatíží a zamezí tomu, aby se ve větru zvedala.

4) Vyvrtejte a namontujte háčky na nosné řetízky.

5) Závěsy pověste.

Pořiďte si ten nejlepší altán

Na objednávku
52.030,00 Kč s DPH
38.700,00 Kč bez DPH
46.827,00 Kč s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní altán se sedlovou střechou a s plnými štíty o vnitřních rozměrech 300 x 600 cm. Robustní a stabilní konstrukce. Stojky a pozednice 115 x 115 mm.

Na objednávku
75.383,00 Kč s DPH
56.070,00 Kč bez DPH
67.844,70 Kč s DPH
SLEVA 10.00%

Čtyřboký altán s jehlanovou střechou o rozměrech 400 x 400 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.

Na objednávku
63.404,00 Kč s DPH
47.160,00 Kč bez DPH
57.063,60 Kč s DPH
SLEVA 10.00%

Altán s valbovou střechou o rozměrech 300 x 500 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube