Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Listí ze sousedova stromu: Je to vaše nebo sousedova starost?

Listí ze sousedova stromu: Je to vaše nebo sousedova starost?

Vloženo: 18. 02. 2022


Přerůstají vám přes plot větve ze sousedových stromů? Poradíme vám, jestli je můžete ořezat nebo nejdříve musíte požádat souseda o jejich odstranění. Tuto záležitost řeší i samotný zákon. 

Sousedův nepořádek na vaší zahradě 

Listí, ovoce, shnilé větve. To vše můžete najít na své zahradě. Pokud se jedná o nepořádek z vašich stromů, je to v pořádku. Naložte s ním, jak uznáte za vhodné. Co když ale na vaši zahradu zasahují větve stromů ze sousedova pozemku? Jestliže vám je tato situace nepříjemná, jednejte. Nejdříve oslovte souseda napřímo. Snažte se udržet dobré sousedské vztahy, přeci jen vedle sebe budete bydlet ještě mnoho let.

Když se sousedy není domluva

Je váš soused bručoun a není s ním kloudná domluva? Pak bude muset nastoupit síla zákona. Na město se ale neobracejte, tam vám nepomohou. Radnice nemá k dispozici žádné účinné nástroje, jak sousedský spor vyřešit. Jedná se totiž o občanskoprávní záležitost, kdy je nejlepším řešením domluva. 

Práva a povinnosti sousedů

Se sousedem řeč není a město vám nepomůže. Jak z toho ven? Nebojte, situace není neřešitelná. Práva a povinnosti sousedů upravuje Listina základních práv a svobod. V článku 11 je doslova uvedeno: „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem." Co to znamená v lidské řeči? Každý z nás má povinnost neobtěžovat své sousedy. Pokud je situace neúnosná, může dojít až k soudu.

Tip: Přečtěte si článek i o tom, jak daleko stavět zahradní domek od sousedova plotu.

Jak naložit se spadaným listím a ovocem 

Občanský zákoník dále upravuje situaci, co dělat se spadaným listím, ovocem nebo větvemi ze sousedova pozemku na vaši zahradu. Zákon č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku § 1016 říká, že se plody spadlé na vaši zahradu stávají vaším majetkem a vy máte povinnost je odklidit. Stejně tak větve přesahující na váš pozemek jsou vaším majetkem. Můžete je tedy bez problémů odstranit. Musí k tomu ale dojít ve vhodnou roční dobu a dostatečně šetrným způsobem. Vše, co z odstraněných větví získáte se automaticky stává vaším majetkem. 

Jak postupovat? 

Nejdříve se se sousedem snažte dohodnout ústně. Pokud to nepomůže, upozorněte ho, že dle  § 1016 odst. 2 občanského zákona máte právo větve zasahující na váš pozemek odstranit. Upozornění zašlete ideálně písemně, ať máte důkaz. Uveďte také důvody, proč vám větve na vašem pozemku vadí: například, že spadané listí vám na zahradě hnije nebo padá na střechu vašeho zahradního domku či pergoly. Pokud soused nereaguje v předem vyhrazeném časovém termínu, máte právo větve odstranit. Pozor, i vy máte v tomto případě určité povinnosti. Odstranění je možné pouze v době vegetačního klidu. Zpravidla je toto období od listopadu do března.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube