» » Jak naložit maso na grilování?

Jak naložit maso na grilování?

Vloženo: 15. 04. 2021


Doba letních grilovaček je čas pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. Dobře propečené, ale nevysušené maso, grilovaná zelenina, ale i ovoce, domácí pečivo a zeleninové saláty, to vše patří k té pravé letní pohodě s přáteli a rodinou. Víte, jak správně naložit maso na grilování?

Základem při grilování je dobré maso. K tomu, aby byl výsledek grilování opravdu chutný, je dobré mít maso vysoké kvality. Když si koupíte maso u řezníka, kterého znáte a máte s ním dobré zkušenosti, je to lepší, ​​než když si pořídíte vakuové balení ze supermarketu. Často nevíte, jak je maso staré a od koho vlastně je. Vakuové balení masa je často napuštěno vodou, a když ho pak hodíte na gril, pustí vodu a někdy je nepříjemně cítit. Proto vždy dejte přednost masu čerstvému.

steak na gril

Pozor na přesolené a silně kořeněné maso

Většina lidí je dnes zvyklá maso hodně prosolit a posypat vydatně grilovacím kořením. Někdy proložit maso kroužky cibule, plátky česneku, vše ponořit do oleje na několik dní a potom ugrilovat tak trochu do černa. V moderním grilování se ale doporučuje kratší marinování. Navíc olej kapající z masa do grilu vyrábí karcinogenní látky. Po grilování je žízeň, možná je čas na to pořídit si zahradní bar.

Jak maso naložit na grilování

Můžeme marinovat směsí suchého koření. Tuto směs si připravíme sami. Pamatujte na to, že méně je někdy více, proto se pokuste nemíchat více jak tři druhy koření. Tento způsob je jednoduchý a navíc je maso v takové směsi brzy připraveno na grilování. Kuřecímu masu stačí 20 minut, většímu steaku asi půl hodiny. Za tu dobu bude jistě vaše pergola u zdi domu plně připravena i s posezením.

Svatá trojice ingrediencí pro grilování

Základem každé marinády na maso je olej, sůl a kyselá přísada. Z nich se v zásadě vychází při tvorbě specifičtějších marinád více či méně obvyklých chutí. Olej je nositelem a podporovatelem jakékoli chuti. Používáme nejvíce olivový olej, alternativně je možné použít standardní řepkový nebo slunečnicový olej. Ideální je organický olej, který se prodává stáčený. BIO oleje bývají čisté, nerafinované a voní svou “mateřskou” surovinou. Oleje také v marinádě pomáhají tomu, aby se maso nepřipálilo. Sůl se do marinády nepřidává jen kvůli chuti, ale také kvůli tomu, že je s ní maso po opečení měkčí a také má lepší strukturu. Kyselou přísadou se může myslet citron nebo jablečný ocet, ale také lžička jogurtu nebo hořčice. Kyselá přísada zvyšuje křehkost masa. 

Marinády a koření

Nemusíte hned kupovat hotové marinády nebo grilovací koření. To většinou obsahuje mnoho soli, která z masa vytáhne potřebnou vlhkost. Solit je vždy lepší až grilované maso. Co se dává do kupovaných marinád, nikdy nevíte. Vlastní marinádu si přitom můžete připravit během několika minut velmi snadno. Stačí jednoduchá marináda. Oleje by mělo být méně, aby nekapal do grilu. Uzeniny se naloží na kratší dobu než syrové maso. Na uzení se vám bude hodit dřevěná udírna.

Jak naložit maso

Obsah marinády

Do marinád vždy patří něco kyselého, buď hořčice, nebo citrónová šťáva. Kyseliny obsažené v těchto potravinách maso udělají křehčím. Marinádou stačí maso lehce potřít a nechat naložené. U kuřecího masa stačí hodina, u většího kusu vepřového masa maximálně 6 hodin. Můžete použít i bylinkový olej a nakrátko do něj maso naložit. Aby vynikla chuť, zkuste třeba jen olivový olej, česnek, tymián, rozmarýn a pepř. Mořskou sůl si klidně dejte až na hotové maso.

Čemu při nakládání masa věnovat pozornost

Maso vždy solte až těsně před grilováním, jinak sůl z masa vytáhne vodu. Koření používejte vždy s mírou, jinak přebijete chuť a vůni masa. Maso po vyjmutí z marinády osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Nikdy maso neotáčejte a nepropichujte vidličkou, odtekla by z masa šťáva a nebylo by šťavnaté. Pomozte si obracečkou a kleštěmi. Nekrájejte maso příliš na tenko, jinak rychle vyteče šťáva a bude suché. Nechte maso vyšší a naklepávejte jej pouze hřbety prstů. Nenechávejte na mase kousky cibule či česneku, protože je velmi snadno spálíte na uhel.

Jak dlouho marinovat maso?

Doba naložení závisí na mnoha faktorech. Především na druhu masa. Drůbeží maso, například kuřecí, stačí naložit do marinády několik hodin před přípravou. Jednu až dvě hodiny nakládáme všechny křehké druhy masa, jak zmíněné kuře, tak například i ryby. 

Těžší druhy masa, jako je například hovězí nebo vepřové, by měly ležet v marinádě alespoň 4 hodiny. Někteří lidé nakládají maso přes noc, nicméně záleží na čerstvosti daného kousku; uleželé maso by se mělo zpracovat co nejrychleji, ale čerstvý kousek hovězího pár hodin navíc zvládne. Nezapomínejte na to, že delší doba marinování napomáhá proniknutí koření a přísadám hlouběji do masa. V některých případech je to žádoucí, na druhou stranu je na některých druzích masa nejcennější právě jeho přirozená vůně a barva, o které se přebitím několika vůněmi a chutěmi můžete ochudit.

 

grilování masa

Jak na křehké kuřecí maso?

Kuřecí maso bude po tepelné přípravě křehké, pokud během jeho naklepávání použijete paličku s hroty, která narušuje blánu na povrchu. Na nakládání kuřecího masa použijte kefír nebo jogurt; tyto produkty obsahují enzymy lehce rozkládající proteiny v mase a tím je ovlivněna struktura masa. Enzymy s podobným vlivem na kuřecí maso obsahuje například čistá ananasová šťáva. 

Použít můžete čistý bílý jogurt, zajímavé je použití jogurtu s příchutí citrusu nebo kokosu. Kefír je mnohem rustikálnější přísada a jeho čistota neovlivní chuť masa žádnými nežádoucími vlivy. Marinádu z kefíru můžete doplnit bylinkami a maso do něj alespoň na hodinu úplně ponořte. Ale pozor, ve velmi kyselé marinádě maso tuhne. 

A jaký je náš typ? Vyzkoušejte pikantní kuřecí paličky.

Co budeme potřebovat?

  • 10 - 12 kuřecích paliček
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžíce nasekaného oregana (dobromysl)
  • mletý ​​černý pepř a sůl

Omyté a osušené kuřecí paličky potřeme rovnoměrně ze všech stran směsí oleje, medu, worchesterové omáčky, citronové šťávy, oregana a chilli. Pak necháme v chladu asi hodinu odležet. Maso po vyjmutí opepříme, osolíme a pomalu jej grilujeme asi 10 minut z každé strany za občasného potírání zbylou směsí. Podáváme s čerstvou zeleninou, chlebem či chlebovými plackami.

kuřecí paličky na grilu

Nejlepší recept na jogurtovou marinádu

Vychutnejte si ten nejlepší kuřecí steak díky jogurtové marinádě.

Budete potřebovat:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce kečupu 
  • 1 lžička červené papriky
  • sojová omáčka
  • sůl
  • nasekaná bazalka

Všechny suroviny smíchejte v misce dohromady a maso do ní úplně ponořte asi na jednu hodinu. Maso bude jemné a jeho chuť bude osvěžující.

Sladkokyselá marináda

Tato marináda se nejlépe hodí ke kuřecímu masu. Na její přípravu budete potřebovat:

  • čtvrtku očištěného ananasu
  • šťávu z půlky citronu
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2  lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosového nebo třtinového cukru
  • ½ lžíce strouhaného zázvoru
  • ½  lžičky sušeného česneku

Ingredience smíchejte dohromady a maso do omáčky naložte. Směs nechte v lednici uležet klidně přes noc. Kuřecí maso nasákne chuť jednotlivých ingrediencí, bude křehké a voňavé. 

Medově-hořčičná marináda

Medově-hořčičná marináda skvěle ladí s chutí lososa nebo kuřecího masa. Připravte si:

  • ½ hrnku medu 
  • ½ hrnku hořčice
  • 1 lžičku bazalky
  • 1 lžičku mleté papriky 
  • 1 lžičku petrželky
  • špetku soli 
  • špetku pepře

Všechny ingredience řádně promíchejte a dejte do vakuově uzavíratelného sáčku. Do omáčky vložte maso a nechte ho přes noc uležet v lednici. Pokud chcete, upravte si množství bylinek dle vlastní chuti. 

Bylinková marináda na maso

Chuť této výborné marinády plné olivového oleje a bylin se skvěle snoubí s lehkostí rybího masa. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 0,5 lžičky mleté papriky
  • pepř

Směsí potřete rybí maso, nechte několik hodin v lednici a poté ugrilujte. 

Nebojte se experimentovat. Pokud vám nějaká surovina nesedí nebo ji naopak chcete přidat víc, směle do toho. Důležité je, abyste si pochutnali na tom, co máte rádi. 

 

Recepty na marinování


Další články:

Zpět